Americký boj o poštu. Trump chce škrtat, demokraté v tom vidí sabotáž voleb

Američtí demokraté chtějí zastavit úsporná opatření ve státní poštovní službě. Ta varovala, že by kvůli škrtům nemusela včas doručit některé korespondenční hlasy při listopadových volbách, kdy Američané budou volit hlavu státu, Kongres či guvernéry. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová svolá hlasování o opatření, které by prý ochránilo poštu před „sabotáží“ ze strany prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu už kvůli kauze čelí první žalobě, právní kroky avizovaly také některé státy, které řídí demokraté.

Poštovní služba Spojených států (USPS) se rychle stává ústředním tématem zpravodajství o nadcházejících volbách, které určí nejen prezidenta pro další čtyři roky, ale také rozložení sil v Kongresu. USPS bude nejspíše velmi důležitým článkem hlasování, neboť v důsledku problémů s koronavirem se čeká rekordní množství korespondenčních hlasů.

USPS ale nedávno varovala představitele 46 států a federálního okrsku hlavního města Washington, že možná nebude schopna volebním komisím včas doručit lístky zaslané těsně před nejzazším termínem pro podání.

Média zároveň informují o zpožděních při doručování nejrůznějších zásilek, která údajně pramení z úsporných opatření zavedených nedávno jmenovaným šéfem pošty Louisem DeJoyem. Tento podporovatel Trumpa i Republikánské strany se vedení USPS chopil na jaře, načež instituce mimo jiné zrušila proplácení přesčasů a začala stahovat z provozu stroje na třídění zásilek.

„Po celé zemi vidíme důsledky prezidentovy kampaně na sabotáž voleb skrze zásahy v poštovní službě,“ uvedla v prohlášení adresovaném demokratickým zákonodárcům Pelosiová. „Proto vyzývám sněmovnu, aby se později tento týden vrátila k zasedání,“ vzkázala.

Americký prezident na Twitteru poukázal na načasování schůze: „Proč se má Kongres sejít kvůli poště příští pondělí, během sjezdu Republikánské strany, a ne teď, když mají sjezd demokraté. Neustále hrají hry,“ okomentoval situaci. V dalším příspěvku pak vyzval k záchraně pošty.

Trump: Chceme, aby pošta fungovala lépe

Demokraté v Senátu vedení Chuckem Schumerem pak vyzvali správní radu pošty, aby zvrátila DeJoyova manažerská rozhodnutí z poslední doby, která podle nich vedla ke zpožděním při doručování dopisů a zásilek.

Dosud se v dolní komoře amerického Kongresu nečekalo žádné hlasování až do třetího zářijového týdne. Pelosiová nyní prázdniny přerušuje s cílem prosadit návrh zákona, který USPS nařizuje zachování služeb na stejné úrovni, jaká panovala na začátku roku. Jednat a hlasovat by se ve Sněmovně reprezentantů mělo již tuto sobotu. Šéf pošty DeJoy také řekl, že se na výzvu demokratů příští pondělí dostaví vypovídat před jedním z výborů sněmovny.

Prezident Trump popřel, že by se snažil podrývat činnost pošty před listopadovými volbami. „Nesnažíme se ji ovlivnit. Chceme, aby byla provozována účinněji a dobře. Chceme, aby fungovala za méně peněz, mnohem lépe, aby se stále starala o naše pošťáky,“ tvrdí Trump.

Podporu pošty chce Bílý dům vyměnit za záchranný balíček

Šéf Bílého domu dlouhodobě kritizuje snahu rozšířit korespondenční hlasování. Navzdory zkušenostem amerických volebních činitelů trvá na tom, že nárůst poštovního hlasování by vedl k podvodům. Minulý týden dal najevo, že právě tento postoj je důvodem jeho nesouhlasu s demokraty navrhovaným balíčkem krizových ekonomických opatření, který zahrnuje dodatečné miliardy dolarů pro USPS.

Prokurátorka Massachusetts uvedla, že podobně jako její protějšky v Minnesotě, Pensylvánii či Severní Karolíně uvažuje o právních krocích ve snaze zabránit provozním změnám u USPS, které by mohly ovlivnit výsledek voleb.

První žalobu proti Trumpovi, poště a jejímu šéfovi už v pondělí podala skupina jedinců včetně jednoho demokratického uchazeče o křeslo v Kongresu u soudu na Manhattanu. Obžaloba tvrdí, že se Trump a DeJoy snaží cíleně zabránit poště v doručování volebních lístků, a po soudu chce, aby nařídil dostatečné financování této federální služby před listopadovými volbami.

Personální šéf Bílého domu Mark Meadows však prohlásil, že Trumpova administrativa mimořádné financování pošty podpoří, pokud bude součástí menšího záchranného balíku, než o kterém se v posledních týdnech ve Washingtonu neúspěšně jednalo. Poznamenal ale, že se vyjednávací týmy Bílého domu a demokratů nesešly již déle než týden.