Trump poprvé zmínil možnost odložit prezidentské volby, korespondenční hlasování je podle něj zneužitelné

Americký prezident Donald Trump se poprvé vyjádřil k možnosti odkložit letošní listopadové prezidentské volby, přestože datum je zakotveno v zákoně. Šéf Bílého domu v této souvislosti, opět bez důkazů, uvedl, že korespondenční hlasování bude zneužito k volebním podvodům, poznamenala agentura Reuters.

Data federálních voleb jsou v USA upravena federálními zákony. Prezidentské volby se mají konat každý čtvrtý rok, a to první úterý po prvním listopadovém pondělí, přičemž jakákoli změna data by musela být schválena Kongresem, včetně demokraty kontrolovanou Sněmovnou reprezentantů. Ústava zároveň neumožňuje odložit konec Trumpova současného mandátu, který připadá na poledne 20. ledna 2021. Agentura AP napsala, že i pouhý návrh odkladu voleb je výjimečný v zemi, která má historii pokojného předávání moci i v krizových dobách, jako například během velké hospodářské krize či druhé světové války.

Trump nyní na Twitteru napsal: „S univerzálním hlasováním poštou (nikoliv hlasováním v nepřítomnosti, které je v pořádku) budou volby 2020 nejnepřesnějšími a nejvíce podvodnými v historii. Pro Spojené státy to bude velký trapas. Odložte volby, dokud lidé nebudou moci hlasovat správně a bezpečně.“

AP: Nejsou důkazy, že by korespondenční hlasování bylo spojené s podvody

Dosud ale nejsou žádné důkazy o tom, že by korespondenční hlasování v USA provázely rozsáhlé volební podvody, píše agentura AP. Pět států se již spoléhá výhradně na hlasování poštou a uvádí, že zavedly potřebná opatření, aby zajistily, že hlasování nebude narušeno nepřátelskými cizími aktéry. Odborníci na volby v USA tvrdí, že volební podvody jsou tam velmi neobvyklým jevem.

Trump se stále více snaží v předstihu zpochybnit regulérnost nadcházejících listopadových voleb, u kterých se očekává prudký nárůst korespondenčního hlasování vzhledem k pandemii covidu-19.

Prezident již dříve označil možnost distančního hlasování za „největší“ ohrožení pro své znovuzvolení. Jeho kampaň a republikáni se soudí ve snaze této praxi zabránit. Minulý měsíc Trump svým příznivcům v Arizoně řekl: „Podle mě to budou nejvíce zkorumpované volby v historii naší země.“

Trump v průzkumech ztrácí

Současná hlava státu si podle AP nevede příliš dobře v předvolebních průzkumech mínění, podle některých by dokonce mohly být ve hře i státy, jejichž voliči se spíše přiklánějí k republikánům. Trump v nedávném rozhovoru s televizní stanicí Fox News odmítl slíbit, že přijme výsledky nadcházejících prezidentských voleb, a doplnil, že to neslíbil ani při těch minulých v roce 2016.

Zásadní ranou pro Trumpa byla také informace, že ztrácí podporu i v klíčových státech, které minulé volby vyhrál. Velkou neznámou bude tradičně republikánský Texas. Podle posledních průzkumů je totiž v tomto státě podpora nečekaně naprosto vyrovnaná. Obecně se očekává, že kdo v listopadu získá Texas, stane se prezidentem. Dalším indikátorem jsou průzkumy ve státě Ohio, které Trump v roce 2016 ovládl.

Většina amerických států nyní dokončuje své plány na listopad. Kalifornie již oznámila, že pošle všem registrovaným voličům hlasovací lístky a zároveň jim umožní přijít volit i do volebních místností. Malý počet států hlasovací lístky poslal voličům i během primárek, od většiny se to ale na podzim čekat nebude. Voliči tak budou spíše muset požádat o možnost hlasovat v nepřítomnosti, pokud budou chtít volit z domova.