Pravicový extremista se u soudu přiznal k zastřelení německého politika

Německý pravicový radikál Stephan Ernst, který je hlavním obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, před soudem přiznal, že politika smrtelně zranil výstřelem. Ernst se k činu přiznal už krátce po svém zatčení, později ale vzal přiznání zpět a vypověděl, že na Lübckeho vystřelil jeho komplic Markus H., který je v případu také souzen.

„Já jsem střílel,“ vypověděl Stephan Ernst před soudem ve Frankfurtu nad Mohanem. Nad svým skutkem projevil lítost. „To, co jsme já a Markus H. provedli, zůstane navždy neomluvitelné,“ vzkázal rodině Waltera Lübckeho.

„Nikdo by neměl umírat jen proto, že má jiný názor,“ dodal Ernst s tím, že se nechal vést „chybnými myšlenkami“, za což také přijal plnou odpovědnost. Čin označil za zbabělý a krutý.

Stephan Ernst podle obžaloby v noci z 1. na 2. června 2019 zastřelil přednostu okresního úřadu Lübckeho na terase domu u Kasselu ve spolkové zemi Hesensko.

Ojedinělý případ

Proces je v Německu pozorně sledován. Vražda politika, která má pravicově extremistický kontext, je v zemi něčím ojedinělým. Lübcke veřejně podporoval kancléřku Angelu Merkelovou v jejím rozhodnutí z roku 2015 přijmout statisíce uprchlíků a před svou smrtí se stal nenáviděnou osobou mezi pravicovými radikály.

Ernst je podezřelý i z pobodání a vážného poranění iráckého uprchlíka v hesenském Lohfeldenu v lednu 2016. Muž je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu, vážného ublížení na těle a z porušení zákona o držení střelných zbraní, jejichž poměrně velký arzenál obžalovaný vlastnil.