Za dva týdny volí Bělorusko prezidenta. OBSE poprvé nevyšle pozorovatele

Události: Běloruské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Za čtrnáct dnů, 9. srpna, čekají Bělorusko prezidentské volby. Očekává se, že už po šesté zvítězí autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Nespokojenost s ekonomickou situací a nesvobodou v zemi, které se přezdívá poslední evropská diktatura, je ale znát.Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že poprvé nevyšle na běloruské volby pozorovatele, protože nedostala včas pozvání.

V půlce července rozprášila speciální jednotka policie v Minsku protestní shromáždění. Stovkám zadržených hrozí pokuty nebo vězení. „Jako bych neměla ve své vlastní zemi jméno, slovo ani hlas,“ popisuje stav obyvatelka hlavního města Olga.

Spontánní protesty vyvolalo rozhodnutí ústřední volební komise vyřadit z prezidentského boje dva nejsilnější kandidáty – jeden byl čerstvě obviněn z praní špinavých peněz, druhému neuznala skoro polovinu nasbíraných podpisů.

Volební týmy obou tak podpořily Svjatlanu Cichanouskou – která se tak stala neplánovanou hlavní vyzyvatelkou prezidenta Alexandra Lukašenka. I přes výhrůžky kandiduje místo svého manžela, známého bloggera, který v květnu skončil ve vězení.

„I kdyby volby zfalšovali, víme, že si národ své hlasy ochrání,“ uvedla. V rámci předvolebních čistek už policie odvedla na tisíc lidí, úřady cenzurují média i internet. Přesto část veřejnosti dává nespokojenost najevo – třeba potleskem nebo troubením.

Kandidátka na běloruskou prezidentku Svjatlana Cichanouská
Zdroj: Vasily Fedosenko/Reuters

Vyžeňte novináře, vyzval Lukašenko

„Je načase něco dělat, je mi pětadvacet a současný prezident je u moci ještě o rok déle,“ vyjadřuje nespokojenost minský učitel Andrej. 

Kromě nesvobody kritizuje opozice také zhoršující se ekonomickou situaci a nedostatečnou reakci úřadů na pandemii koronaviru – v devítimilionové zemi je oficiálně 66 tisíc nakažených. Prezident Lukašenko z rozdmýchávání protestů obvinil zahraniční novináře.

„Vypakujte je odsud, když nedodržují naše zákony a svolávají lidi na náměstí,“ vyjádřil se na adresu žurnalistů Lukašenko. Podle něj by měl úkol novinářů být „fotografovat kombajny a vyprávět o obyčejných těžce pracujících lidech, kteří krmí naši zemi. Zítra všichni ti pisálci poběží do obchodů koupit si chleba“, řekl.

Autoritářský vůdce pravděpodobně zvítězí znovu. Podle státní televize vede skoro se 70 procenty hlasů. Běloruskem ale zároveň koluje heslo: „Saša 3 %“– což je výsledek jeho podpory podle neoficiálního průzkumu na internetu.