Německo i Komise vidí budoucnost ve vodíku. Berlín ho chce dovážet, Brusel plánuje obrovské investice

Události ČT: Německo i Evropská komise podporují vodíkové technologie (zdroj: ČT24)

Evropská komise chce do deseti let dát 430 miliard eur na podporu produkce a spotřeby vodíku. Právě vodíkové technologie by měly podle ní pomoci evropskému hospodářství snížit emise skleníkových plynů. Hlavním stoupencem vodíkové strategie je Německo, které momentálně Unii předsedá. Spolková vláda plánuje dovážet obrovské množství takzvaného zeleného vodíku z Afriky.

Možnou budoucnost německé energetiky zkoumá víc než sto firem v Bitterfeld-Wolffenu v Sasku-Anhaltsku. Všude pod zdejší takzvanou vodíkovou vesničkou proudí trubkami vodík.

Například domácí elektrárna s vodíkovými články by dokázala zásobovat teplem a elektřinou sto domácností. Místo skleníkových plynů vzniká při spalování vodíku pouze voda.

„Už teď se jen ve zdejším regionu využívá 3,6 miliardy kubických metrů vodíku,“ přiblížil Florian Thamm, mluvčí projektu vodíkové sítě HYPOS.

Berlín chce vodíkem řešit i migraci a ústup uhlí

Většina se ale stále vyrábí spalováním uhlí nebo zemního plynu. Proto spolková vláda uvažuje o ambiciózním řešení: obrovské množství takzvaného zeleného vodíku chce do Evropy vozit na tankerech z Afriky, ze zemí s optimálními podmínkami pro využití solární energie. Německo tak hodlá bojovat i proti chudobě a migraci z afrických států.

„Německo se chce stát světovou jedničkou v oblasti zeleného vodíku,“ prohlásil německý ministr hospodářství Peter Altmeier (CDU).

Zároveň tak chce Berlín řešit vlastní sociální problémy. Obří sklady vodíku totiž už teď vznikají v oblastech východního Německa, kde chystané ukončení těžby uhlí ještě prohloubí problémy se zaměstnaností.

„Jen v Německu by podle národní strategie mělo díky vodíku vzniknout 450 až 470 tisíc pracovních míst do roku 2050,“ dodal Thamm.

Evropská komise chce dát na vodík přes 400 miliard eur

Německý příklad táhne celou Evropskou unii. Tento týden představila Evropská komise velice ambiciózní plán, jak rozšířit výrobu a využití vodíku na celý kontinent. Komise chce podporovat jak produkci, tak i spotřebu, a počítá s podporou v hodnotě 430 miliard eur do roku 2030.

S velkými plány ale přichází i kritika. Zatímco Berlín plánuje dovoz zeleného vodíku z Afriky, neplní vlastní cíle výstavby obnovitelných zdrojů v samotném Německu.