Britské supermarkety přestaly prodávat zboží získané prací opic

Několik britských obchodních řetězců stáhlo z nabídky kokosový olej a další produkty obsahující kokos. Vedla je k tomu informace, že v některých asijských státech jsou ke sběru kokosových ořechů využíváni cvičení makakové. Každý z nich je schopen denně sklidit až tisíc ořechů, zatímco člověk zhruba osmdesát. Informovalo o tom sdružení na ochranu zvířat PETA, podle nějž se v Thajsku s vycvičenými makaky zachází jako se „stroji na sběr kokosových ořechů“.

Bojkot sortimentu z takto získaných zdrojů vyhlásily obchodní řetězce Waitrose, Ocado, Co-op, Boots i Morrisons. „Zavázali jsme se v rámci naší praxe ochrany zvířat nikdy vědomě neprodávat žádné zboží, k jehož vzniku přispěly opice,“ uvedl ve svém prohlášení řetězec Waitrose. „Řídíme se etickými pravidly a nedovolujeme, aby zdrojem u nás prodávaných produktů byla práce opic,“ uvedli zástupci Co-opu.

Na Twitteru se pro zastavení prodeje takového zboží vyslovila v pátek snoubenka britského premiéra Carrie Symondsová, která patří k ochráncům přírody. Později se ještě obrátila na Tesco s výzvou, aby se připojilo také. „Kokosové mléko a voda, které se prodává u nás, není získáno díky práci opic; neprodáváme žádné značky, na něž upozornila PETA,“ sdělil k tomu mluvčí řetězce Tesco.

Opice jsou přivázané a zavřené v malých klecích

Zástupci PETA tvrdí, že v Thajsku našli osm míst, kde jsou makakové nuceni sbírat kosové ořechy určené na export do celého světa. Organizace rovněž našla „opičí školy“, kde se zvířata cvičí na sběr ovoce a k pobavení turistů také jezdit na kole nebo hrát košíkovou.

„Mnoho z nich bylo odchyceno jako mláďata a je u nich patrné stereotypní chování, jež svědčí o tom, že ta zvířata žijí ve velkém stresu,“ sdělila k těmto zařízením PETA.

Opice jsou podle ní řetězem připoutány k pneumatikám nebo zavřeny do mimořádně malých klecí. Pracovníci organizace viděli, jak se opice přivázaná provazem s křikem snažila utéct nebo jak zavřené zvíře zběsile třáslo klecí. Někteří chovatelé sdělili, že pokud se zvíře majitele pokusí kousnout, vytrhají se mu špičáky.

„Tato zvědavá a velmi inteligentní zvířata přicházejí o svobodu, společníky, psychologickou stimulaci a vše, co dává smysl jejich životu. To vše pro to, aby byla zneužita na sběr kokosu,“ sdělila ředitelka PETA Elisa Allenová.