V USA zaznamenali téměř dva a půl milionu případů s koronavirem. Politici omezují cestování mezi státy

Události: Koronavirus v USA (zdroj: ČT24)

Američtí politici před začátkem léta omezují cestování mezi jednotlivými státy USA. Důvodem pro opatření je prudký nárůst nových případů nákazy koronaviru v zemi. Jen ve středu jich totiž přibylo přes 35 tisíc, což je nejvíce za jeden den od konce dubna. Ve Spojených státech od začátku krize celkově odhalili skoro dva a půl milionu případů nakažených.

„Například na Floridě čekají lidé v místech testování na výtěr dýchacích cest dlouhé hodiny, v dlouhých dopravních kolonách přitom stojí hlavně mladí lidé. Zatímco starší se nemoci báli a zůstávali doma, jejich děti a vnoučata po rozvolnění opatření vyrazili za zábavou,“ popisuje zahraniční zpravodaj ČT David Miřejovský.

Podle tamního guvernéra Rona DeSantise úřady na Floridě zjistily velmi rychlé šíření nákazy koronaviru převážně ve věkové skupině 18 až 34 let. Do zmírnění zavedených omezení se přitom pustily už všechny americké státy.

V přístupu k rozvolňování ale mezi nimi panují obrovské rozdíly. Státy na severovýchodě, které se na jaře staly ohnisky nákazy, jsou velmi opatrné a nechtějí nic uspěchat. Tamní úřady doporučují nošení masek a otevření restaurací i obchodů umožnily jen s mnoha omezeními.

Na jihu, který dříve nebyl nemocí tolik zasažen, se ale lidé schází ve velkých skupinách a koronavirus se rychle šíří. „New York, New Jersey a Connecticut nechtějí, aby jejich původně tvrdá opatření teď byla zbytečná. Lidé přijíždějící z devíti států, kde se covid-19 šíří nejrychleji, musí proto na dva týdny do karantény,“ tvrdí Miřejovský.

V New Yorku počet případů za den klesl pod tisícovku

V New Yorku, který byl dříve ohniskem pandemie v USA, ve čtvrtek poprvé od poloviny března klesl počet hospitalizovaných lidí pod tisícovou hranici. Ve státě, který poměrně brzy zavedl přísná ochranná opatření, je tak pandemie i nadále na ústupu. Guvernér Andrew Cuomo ve čtvrtek prohlásil, že se státu podařilo ohnout epidemiologickou křivku. „A rozhodně s tím nyní nepřestaneme,“ dodal. 

Bílý dům, který v minulých týdnech tlačil na opětovné nastartování hospodářství, přitom odmítá, že by bylo nutné opět přijímat rázná opatření. Kvůli hrozbě nákazy však další města a okresy nařizují zakrývání dýchacích cest na veřejnosti. 

Situace v New Yorku
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Texas kvůli nárůstu pozastavuje uvolňování restrikcí

Americký stát Texas už kvůli rostoucímu počtu nově nakažených koronavirem dočasně pozastaví otevírání tamní ekonomiky. Prohlásil to ve čtvrtek guvernér státu Gregg Abbott. Texas za středu zaznamenal 5551 nově nakažených, což je tamní jednodenní rekord.

Podle odhadu expertů ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se přitom koronavirem zřejmě nakazilo přes dvacet milionů Američanů. To je asi desetkrát více, než kolik vykazují oficiální statistiky. 

Dosud nejvyšší počty infikovaných za 24 hodin přitom tento týden zaznamenalo dalších jedenáct států, převážně na jihu a západě země. V celých USA se za středu objevilo dalších asi 36 tisíc pozitivních nálezů na covid-19, což je jen o několik stovek méně, než kolik činí absolutní rekord z 24. dubna.

Ačkoliv Spojené státy stále navyšují denní počet provedených testů, což by mohlo částečně vysvětlovat nárůst počtu nových případů, na vzestupu je podle Reuters i podíl pozitivních nálezů vůči negativním.