Nerušte restrikce příliš rychle, varují vědci. USA to může stát 74 tisíc životů

Pokud americké státy zruší omezení vyvolaná pandemií příliš brzy, zemře v USA do srpna letošního roku dalších 74 tisíc lidí. Vyplývá to z analýzy Washingtonské univerzity, o níž informovala agentura Reuters. Ke středě s diagnózou COVID-19 ve Spojených státech zemřelo podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse přes 56 tisíc lidí, počet nakažených se blíží milionu.

Washingtonská univerzita varovala, že křivka úmrtí dosáhla v USA vrcholu 15. dubna s počtem 2700 mrtvých, ale od té doby se vyrovnává pomaleji, než se čekalo. Šéf výzkumného týmu Christopher Murray uvedl, že pokud Státy neuváženě zruší zavedené epidemické restrikce, denní počty mrtvých znovu stoupnou.

Různé pohledy na restart

O restartu ekonomiky uvažuje velký počet amerických států od Aljašky na severu po Mississippi na jihu. Řada z nich už některá protikoronavirová opatření odvolala. Ve státě Georgia otevřeli restaurace, o pátečním zrušení karantény hovoří texaský guvernér Greg Abbott.

V Kalifornii naopak tamní guvernér Gavin Newsom oznámil, že protiepidemická opatření se zpřísní. Způsobil to minulý víkend, kdy se lidé vydali na vyhlášené kalifornské pláže a přísná pravidla chování mnozí ignorovali. K zachování odstupu mezi lidmi dnes vyzvala i hlavní koordinátorka boje s pandemií v Bílém domě Deborah Birxová.

Restart změní jen málo

Agentura Reuters a společnost Ipsos ve středu rovněž zveřejnily výsledky průzkumu, podle nichž ani po odvolání karantény nehodlá téměř polovina Američanů navštěvovat veřejná místa, dokud nebude existovat prokazatelně účinná vakcinace. Výzkum proběhl mezi lidmi, kteří dřív běžně navštěvovali kina, sportoviště, koncertní síně nebo divadla.

Jen deset procent dotázaných je odhodláno žít postaru, i když účinná ochrana k dispozici nebude. Dalších deset procent je ochotno rok na vakcínu počkat. Zbytek si se situací neví rady.