Dijon sužuje válka drogových gangů. Proti sobě stojí Arabové a Čečenci

Zpravodaj ČT ve Francii: Války gangů v Dijonu (zdroj: ČT24)

V Dijonu vypukla válka gangů mezi arabskou a čečenskou komunitou. Příčinou má být vyřizování účtů mezi jednotlivými skupinami, které spojuje drogový byznys. Policie pokračuje v razii a snaží se objevit zbraně a drogy.

V Dijonu kvůli sporům mezi Čečenci a komunitou lidí původem ze severní Afriky několik dní zuřily násilné potyčky, ve čtvrti Grésilles vyrostly barikády a hořela auta. Střety vypukly v Grésilles minulý pátek poté, co místní čečenská komunita uvedla, že na jednoho jejího člena, 16letého mladíka, zaútočil drogový dealer. 

„Policisté jsou na několika místech, probíhají razie ve velkých domech. Je to čtvrť, která nemá dobrou pověst,“ přiblížil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Původně byla snaha integrovat komunitu do Dijonu, ale to se podle Šmída nepovedlo. Oblast je známá tím, že večer není bezpečná a obchoduje se tam s drogami.

„Na žádost prokurátora provedla policie protidrogový zátah. Zabavila zboží, zatkla lidi, vyšetřování dále probíhá,“ napsal na Twitter starosta města Francois Rebsamen. 

„Do arabské komunity jako by se infiltrovala čečenská skupina, jedná se o souboj o území,“ vysvětlil Šmíd. Čečenská skupina povolala své lidi z celé Francie, například z Troyes a Saint Ettiene. Policie v prvních dvou dnech vůbec nezakročila, až třetí den začala reagovat.

Policisté tvrdí, že se jich vláda nezastala

To by podle zpravodaje mohlo být způsobeno tím, že je v posledních týdnech policie pod palbou kritiky kvůli rasismu či kontroverzním hmatům. Mezi ty patří i kleknutí na krk, jež vzbudilo mezi veřejností polemiku poté, co po něm ve Spojených státech zemřel Afroameričan George Floyd. Jeho smrt spustila vlnu protestů proti institucionálnímu rasismu po celém světě.

„Vláda dává nejednoznačné pokyny, policisté se sami bouřili proto, že se jich vláda dostatečně nezastala,“ řekl Šmíd. Praktika je nyní opět povolena, ale nedávno se opět stalo, že jí jeden ze zatčených podlehl.

Podle Šmída nesou obyvatelé Dijonu situaci velmi těžce. „Dijon je krásné historické město a obrázek města teď není ideální,“ uvedl. Ve městě je také prestižní Carnotovo lyceum, na kterém studuje řada českých studentů.

Carnotovo lyceum v Dijonu
Zdroj: ČT24

Kadyrov se postavil na stranu Čečenců ohledně násilí v Dijonu

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se postavil na stranu svých krajanů. Podle něj tamní Čečenci neměli jinou možnost než vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože policie je údajně nedokázala ochránit, napsal Kadyrov na internetové síti Telegram. 

„Pořádkové síly nereagovaly tak, jak reagovat měly. Domnívám se, že postup Čečenců byl správný,“ napsal Kadyrov. „Nebyl to mezietnický konflikt. Místní úřady se nedokázaly vypořádat s drogovými dealery, a tak mladší generace vzala věci do svých rukou,“ dodal. 

Ve čtvrtek francouzská policie šest Čečenců zatkla. Prokurátor Eric Mathias uvedl, že zadržení muži čelí mimo jiné obvinění z pokusu o vraždu v organizované skupině.

Události ČT: Válka drogových gangů v Dijonu (zdroj: ČT24)