Němci protestovali proti rasismu v řetězech solidarity, demonstrovalo se i v Japonsku a na Novém Zélandu

Do stávající mezinárodní vlny protestů proti rasismu a policejnímu násilí se v neděli zapojilo i několik německých měst a demonstrovalo se také v Aucklandu a Wellingtonu na Novém Zélandu a v japonském Tokiu. Účastníci akcí tak dali najevo, že osud amerického černocha George Floyda usmrceného při policejním zásahu v Minneapolisu rezonuje po celém světě. Podobné akce se v minulých dnech uskutečnily i v dalších městech, v sobotu se například proti rasismu protestovalo v Praze nebo v Paříži.

V Berlíně se do manifestace formou takzvaného „řetězu solidarity“ podle tamní policie zařadilo zhruba 1700 lidí. Policie hned na začátku akce, během níž chtěli účastníci vytvořit devět kilometrů dlouhý lidský řetěz od Braniborské brány do čtvrti Neukölln, ocenila disciplinovanost demonstrantů.

Protestující přišli v nejrůznějších rouškách a řetěz začali vytvářet za dodržování stanovených hygienických pravidel ohledně odstupu mezi jednotlivci. „Je vidět, že lidé dbají na to, aby bylo ochraně před nákazou (koronavirem) učiněno zadost,“ řekl policejní mluvčí Thila Cablitze.

Demonstranti byli vybaveni transparenty s nápisy jako Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) nebo Více peněz na vzdělání. Některé demonstrantky napsaly křídou na vozovku Země je i tvá matka.

Podobný řetěz vznikl i v Hamburku, kde se na něm podle policie podílí asi 500 lidí. Řetěz vytvořený demonstranty rovněž ve velkých odstupech má dosáhnout od radnice až k hlavnímu nádraží, manifestovalo se i v dalších německých městech. V Erfurtu byla akce zrušena kvůli varování meteorologů před nepřízní počasí.

Demonstrovalo se i v Japonsku a na Novém Zélandu

Na pokojné demonstraci proti rasismu a policejnímu násilí se v neděli stovky lidí shromáždily také v Tokiu a tisíce protestujících se sešly rovněž v Aucklandu a Wellingtonu na Novém Zélandu.

Ve Wellingtonu zakončili demonstranti pochod před budovou parlamentu. Lidé skandovali Black Lives Matter (Na životech černochů záleží), na transparentech se objevil mimo jiné slogan „Rasismus je pandemie, pojďme proti němu bojovat“. Protestující v Aucklandu se na závěr demonstrace sešli před americkým konzulátem, kde poklekli a drželi za zemřelého George Floyda minutu ticha.

Také v Soulu v Jižní Koreji se dnes připomnělo hnutí proti rasismu a na budově americké ambasády se objevil rozměrný transparent s nápisem Black Lives Matter.