Ve Francii zatkli Rwanďana podezřelého z genocidy, šlo o jednoho z nejhledanějších mužů světa

Francouzští četníci v sobotu poblíž Paříže zatkli jednoho z nejhledanějších mužů světa, Rwanďana Feliciena Kabugu. Ve společném prohlášení to oznámilo francouzské ministerstvo spravedlnosti a četnictvo. Čtyřiaosmdesátiletý muž, který žil s falešnou identitou ve městě Asnières-sur-Seine, je podezřelý, že měl významný podíl na rwandské genocidě z roku 1994, kterou svými životy podle OSN zaplatilo na 800 tisíc lidí. Jeho případem se teď zřejmě bude zabývat soud v Haagu.

Kabuga je považován za muže, který financoval rwandskou genocidu. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu pěti milionů dolarů (128 milionů korun). Bohatý hutuský obchodník bude předveden před soud v Paříži a očekává se, že bude předán soudnímu dvoru v Haagu.

Milionář Kabuga je podezřelý, že podporoval hutuské ozbrojené složky Interahamwe, které během 100 dní v roce 1994 zmasakrovaly asi 800 tisíc příslušníků tutsijského obyvatelstva i umírněné členy kmene Hutuů. Asi 2,7 milionu lidí muselo tehdy ve Rwandě uprchnout ze svých domovů.

Vyšetřováním genocidy byl pověřen Mezinárodní tribunál pro Rwandu (ICTR), který začal fungovat v roce 1997 a svou činnost ukončil v roce 2015. Za své působnosti odsoudil přes 60 strůjců masového vraždění. Před tribunálem stanuli hlavně vysoce postavení představitelé režimu, méně významné pachatele násilností soudí místní soudy a lidové tribunály.