Polský Sejm přijal zákon o korespondenčním způsobu volby prezidenta

Události ČT: Polský Sejm přijal zákon o korespondenčním způsobu volby prezidenta (zdroj: ČT24)

Dolní komora polského parlamentu schválila vládou navržený zákon, který všeobecně umožňuje hlasovat v prezidentských volbách korespondenčním způsobem. Volby, které v zemi kvůli koronaviru vyvolaly velké spory, se ale po dohodě šéfů stran vládní koalice v původním termínu 10. května konat nebudou.

Předseda hlavní vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński se se šéfem menšího koaličního uskupení Jarosławem Gowinem na odkladu dohodli až ve středu večer, když hrozilo, že PiS pro zákon nezíská v Sejmu dostatečnou podporu.

„Dosáhli jsme řešení, které je dobré pro Polsko. Bude garantovat bezpečné, plně demokratické, transparentní volby,“ uvedl předseda koaliční strany Dohoda Jarosław Gowin. 

Řešení předvolebního patu dopředu počítá s rozhodnutím Nejvyššího soudu, které má dohodu naplnit. „Z právního hlediska politici nemohou nic přikazovat Nejvyššímu soudu. Z druhé strany je těžké, aby Nejvyšší soud za současných politických okolností rozhodl jinak,“ uvedl za Klub Jagielloński analytik Paweł Musiałek. 

PiS hlasování prostřednictvím pošty prosazuje kvůli nynější epidemii nemoci covid-19, ale Gowinovo uskupení k tomu mělo výhrady. Nebylo jasné, jak se k hlasování postaví jeho poslanci. Novelu volebního zákona v úterý večer odmítl Senát, který ovládá opozice, a poslal ji zpět Sejmu, jenž teď veto přehlasoval.

„Podařilo se nám, že Kaczyńského plán na pořádání voleb 10. května se zhroutil,“ okomentoval vývoj na Facebooku předseda opoziční Občanské platformy Borys Budka.

Nový termín voleb zatím není jasný, podle portálu 300polityka.pl se uvažuje o 12. červenci.

Favorit

Na konání prezidentských voleb v květnu Kaczyńského strana trvala vzhledem k tomu, že podle průzkumů by v nich byl nyní jasným favoritem stávající šéf státu Andrzej Duda, kterého PiS podporuje. Odklad tudíž pro Dudu znamená určitou ztrátu aktuální výhody.

Opozice žádá, aby se volby teď nekonaly, chce jejich několikaměsíční odklad i proto, že kvůli restrikcím zavedeným proti prudkému šíření koronaviru nemohou její kandidáti vést předvolební kampaň. S výhradně korespondenčním způsobem hlasování opoziční politici nesouhlasí, protože podle nich není v souladu s principy spravedlivých voleb.