Prezidentské volby v Polsku se uskuteční později, rozhodla vládní koalice

Prezidentské volby v Polsku, které se podle původních plánů měly konat tuto neděli, se uskuteční v pozdějším termínu. Ve středu pozdě večer se na tom dohodl předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński s Jaroslawem Gowinem, šéfem menšího koaličního uskupení Dohoda.

Kdy budou Poláci volit novou hlavu státu, tak zatím není jasné. Ve společném prohlášení, které podepsali Kaczyński s Gowinem, se k tomu píše, že poté, co polský nejvyšší soud volby naplánované na 10. května prohlásí za neplatné, předsedkyně dolní komory parlamentu „vyhlásí nové prezidentské volby v prvním možném termínu“.

Oba političtí lídři se domluvili na tom, že hlasování se vzhledem k epidemii covidu-19 uskuteční korespondenčně. O tomto způsobu voleb, který doposud mohli využívat například jen postižení lidé, má ve čtvrtek hlasovat Sejm, dolní komora parlamentu.

Gowinovo uskupení slíbilo, že novelu volebního zákona podpoří. Ve volbách se o další funkční období uchází současný prezident Andrzej Duda, důležitý spojenec národně-konzervativního Práva a spravedlnosti.

Polská opozice, ombudsman, ale i různé mezinárodní organizace jsou proti tomu, aby se volby prezidenta konaly výhradně korespondenčně. Obávají se možného porušení pravidel pro spravedlivé hlasování.