Útočník v německém Hanau měl xenofobní motiv. Zastřelil nejméně devět lidí

Události ČT: Útok pravicového extremisty v Hanau (zdroj: ČT24)

V německém Hanau zastřelil útočník ve dvou barech s vodními dýmkami devět lidí a další čtyři zranil. Všech devět obětí mělo migrační kořeny. Podezřelého brzy ráno našli policisté mrtvého u něho doma, spolu s ním tam byla i jeho zastřelená matka. Policie také nalezla pamflet, který naznačuje pravicově extremistické motivy střelce. Německé nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus. V Hanau i v Berlíně se večer sešly davy lidí k pietním akcím. Prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval společnost k soudržnosti tváří v tvář nenávisti.

Podle policie se střílelo ve středu kolem desáté hodiny večer nejprve v centru města v baru, kam lidé chodí kouřit vodní dýmky. O život tam přišli tři lidé a nejméně jedna osoba utrpěla těžká zranění. Z místa činu odjelo auto tmavé barvy, informovala policie.

Další útok se stal asi o dva a půl kilometru dál, podle některých médií šlo rovněž o podnik s vodními dýmkami. Tam střelbu nepřežilo pět lidí. Později se počet obětí incidentu na těchto dvou místech rozrostl ještě o jednoho člověka.

„Byl to strašný večer, … smutné vzpomínky nám na něj zůstanou ještě dlouho,“ řekl Claus Kaminsky, starosta Hanau, přibližně stotisícového města, které leží ve spolkové zemi Hesensko, zhruba dvacet kilometrů východně od Frankfurtu nad Mohanem.

Všechny oběti ve věku 21 až 44 let měly podle německého nejvyššího státního zástupce Petera Franka migrační kořeny. Některá místní média hovoří o muslimech či Kurdech. Pět z nich bylo podle Ankary občany Turecka.

Migrační kořeny má také většina zraněných. Celkem je jich šest, jeden z nich byl zraněn velmi těžce. Muslimská sdružení v Německu už vyzvala k solidaritě s muslimy.

Horizont ČT24: Terorismus v Německu (zdroj: ČT24)

Střelec je po smrti, stejně tak jeho matka

Policisté muže vypátrali na základě informací od svědků ohledně auta, které využil při útěku. Násilím vnikli do střelcova bytu, kde našli jeho tělo i dalšího mrtvého. Podle hesenského ministra vnitra Petera Beutha šlo o jeho 72letou matku. Otce pachatele objevili policisté nezraněného.

Ministr Beuth potvrdil, že podezřelým je třiačtyřicetiletý Němec. Podle dřívějších informací médií pocházel z Hanau. Beuth také uvedl, že nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje středeční střelbu s podezřením na terorismus. Útočník podle něj měl xenofobní sklony. Také přiblížil, že pachatel měl legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec.

Policie má k dispozici i některé dokumenty zveřejněné pachatelem mezi nimi pamflet a video. „První analýzy internetových stránek pachatele naznačují, že jeho motivem byla nenávist vůči cizincům. Je to útok na naši svobodnou a mírumilovnou společnost. Údajný pachatel nebyl dříve úřadům a policii v Hesensku znám jako osoba vykazující xenofobní chování,“ poznamenal Beuth. 

Steinmeier: Nenecháme se zastrašit

Na násilný čin už reagovala řada německých politiků. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové hovořil o strašném zločinu a vyjádřil hlubokou účast rodinám obětí. Hodně toho ukazuje na to, že střelec byl motivován pravicovým extremismem, rasismem a nenávistí k lidem jiného původu, řekla mimo jiné Merkelová. Útok odsoudili také představitelé Evropské unie či čeští politici.

Místo jednoho z činů odpoledne navštívil ministr vnitra Horst Seehofer, který má jednat se svými kolegy z jednotlivých spolkových zemí o tom, jak „ještě lépe zajistit bezpečí v zemi“ a jak lépe chránit citlivá zařízení. Ministr, který zločin označil za nepochopitelný, nařídil, aby na všech úředních budovách vlály vlajky na půl žerdi.

Prezident Frank-Walter Steinmeier večer navštívil Hanau, kde se stejně jako v Berlíně sešly tisíce lidí na pietních akcích. „Dnes nastala hodina, kdy musíme ukázat, že jako společnost stojíme při sobě, nenecháme se zastrašit, nerozutečeme se,“ prohlásil Steinmeier, který do města přijel společně se svou ženou Elke Büdenbenderovou. Před zhruba pěti tisíci lidmi promluvili také hesenský premiér Volker Bouffier a starosta města Claus Kaminsky.

Pokojná pietní shromáždění se konala také v dalších především hesenských městech jako Kassel, Fulda, Giessen nebo Darmstadt. V Berlíně vytvořily stovky lidí řetěz kolem Braniborské brány, v největším hesenském městě Frankfurtu nad Mohanem se podle policie sešlo přibližně 3500 lidí.

Spolkovou republikou už loni otřásla vražda politika vládních křesťanských demokratů Waltera Lübckeho a také útok na synagogu ve východoněmeckém Halle. V obou případech jsou podezřelí pravicoví radikálové.

  • 10. července 2015 - Střelec na západě Bavorska zabil dva lidi, několik dalších ohrožoval zbraní. Psychicky nemocný muž, který střílel z auta, si vybíral své oběti náhodně.
  • 22. července 2016 - Osmnáctiletý Němec íránského původu zastřelil v Mnichově devět lidí a dalších 21 zranil, sám nakonec přišel o život. Podle policie nebyla střelba terorismem, ale činem agresora.
  • 9. října 2019 - Sedmadvacetiletý Stephan B. zastřelil ve východoněmeckém Halle muže a ženu. Motivem násilných činů, spáchaných u synagogy a rychlého občerstvení s kebabem, byly podle policie antisemitismus a pravicový extremismus.
  • 24. ledna 2020 - Šest příbuzných zastřelil ve městě Rot am See na jihozápadě Německa šestadvacetiletý Němec. Policisté jej zadrželi.
  • 19. února 2020 - Devět lidí zemřelo při střelbě na dvou různých místech ve městě Hanau nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Podezřelý útočník je podle policie po smrti, u něho doma byl nalezen ještě jeden mrtvý.