Podezřelý z Hanau nenáviděl ženy, šířil bludy a vyzýval k vyhlazení některých etnických skupin

Muž podezřelý ze střelby v hesenském Hanau byl aktivní na internetu, kde zanechal několik dokumentů. Jedním z nich je čtyřiadvacetistránkový pamflet, který už sice není na síti dostupný, k jeho obsahu se ale dostala některá média. Podle jejich informací z dokumentu mimo jiné vyplývá, že útočník zastával xenofobní a rasistické názory a šířil konspirační teorie.

Podle webu listu Süddeutsche Zeitung vznikl dokument už v lednu. Neobsahuje sice žádné náznaky o chystaném útoku, je z něj ale zřejmé, že autor počítal s tím, že v době zveřejnění už nebude naživu, dodal web.

Podle bulvárního deníku Bildu vyjadřoval Tobias R. v dokumentu řadu „zmatených názorů“, z nichž mnohé mají pravicově radikální povahu. Podle listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových a televizních stanic NDR a WDR je z něj patrná xenofobní a rasistická motivace. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

„Obsáhle tam vysvětluje svoje motivy. Je jich celá řada,“ poznamenal zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš s tím, že se týkají nenávisti vůči cizincům a nenávisti vůči národnostním menšinám. „Vyzývá k boji proti etnickým menšinám v Německu a také k vyhlazení těch etnických skupin, které podle něj není možné už ze země vykázat,“ dodal.

Podezřelý píše, že je třeba „eliminovat“ několik miliard lidí, přičemž si dokázal představit, že by se v Německu zredukoval počet obyvatel na polovinu. Některé rasy považuje za destruktivní pro společnost a naopak vyzdvihuje Němce, kteří podle něj vytvoří „nejlepší a nejhezčí svět“. Za zlomový bod svého života označuje teroristické útoky z 11. září 2001.

Obava ze sledování a nenávist k ženám

Ve svém pamfletu se také staví do pozice podporovatele celé řady konspiračních teorií. Byl například přesvědčený, že Německo řídí tajná služba.

Obával se, že ho někdo dlouhodobě sleduje, patrně právě nějaká neznámá tajná služba, která byla podle něj i schopná číst jeho myšlenky. Tvrdil dokonce, že si byl už několik týdnů po svém narození vědom, že je sledován.

V dokumentu se doznává i k nenávisti vůči ženám. Píše, že nikdy neměl přítelkyni, přičemž posledních osmnáct let údajně právě z toho důvodu, že věděl, že je sledován.

„V USA se tajně zabíjejí děti a uctívá ďábel“

Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na YouTube. Říká v něm, že Spojené státy ovládají neviditelné tajné společnosti, které mohou řídit myšlenky ostatních, a udržovat tak systém moderního otroctví. 

Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti a v nichž bývá uctíván ďábel. Američané by se proto podle něj měli probudit a začít proti tomu bojovat. 

Další dva dokumenty, které muž umístil na internet, nastiňují jeho „strategie“ pro vojenskou přítomnost v Iráku a Afghánistánu včetně role německého bundeswehru a také pro Německý fotbalový svaz, dodává web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podezřelý totiž v mládí hrál fotbal za klub Eintracht Franfurt a podle svých slov „na velmi vysoké úrovni“.

Horizont ČT24: Terorismus v Německu (zdroj: ČT24)