Koronavirus zabil lékaře, který před ním už v prosinci varoval. Zprávy o skonu provázel zmatek

Ve věku 34 let zemřel čínský lékař Li Wen-liang, kterého policie obvinila z šíření poplašné zprávy, když se už v prosinci snažil varovat ostatní kvůli koronaviru. Zpráva o jeho úmrtí nejprve oblétla svět, poté ji čínská média dementovala s tím, že lékaři o jeho život bojují. Nakonec ale nemocnice sdělila, že lékař opravdu skonal.

Li Wen-liang pracoval jako oční lékař ve Wu-chanu. Už v prvních týdnech začínající epidemie zveřejnil na čínské aplikaci WeChat zprávu o tom, že sedmi pacientům v nemocnici diagnostikovali nemoc podobající se chorobě SARS a že nemocní byli umístěni do karantény. Své kolegy v diskusní skupině varoval před možným propuknutím epidemie a radil jim, aby nosili ochranné oblečení a pomůcky.

Krátce po zveřejnění této zprávy ho wuchanská policie obvinila ze šíření nepravdivých zvěstí. „Pokud budete tvrdohlavě pokračovat v ilegálních aktivitách, budete povolán ke spravedlnosti – rozumíte?“ stálo v dokumentu, který musel Li podepsat.

Byl jedním z několika lékařů, na které se policie tímto způsobem zaměřila, když se snažili o smrtícím viru informovat už v počátcích epidemie. Ta má nyní více než 560 obětí a přes 28 tisíc nakažených.

V prvních lednových týdnech úřady ve Wu-chanu tvrdily, že koronavirem se mohou nakazit pouze osoby, které se dostanou do kontaktu s infikovanými zvířaty. Žádná opatření na ochranu lékařů nebyla přijata. Až později v lednu, kdy nakažených rychle přibývalo, úřady Wu-chan uzavřely.

Koncem ledna, kdy už se o šíření nákazy ve Wu-chanu a okolních oblastech provincie Chu-pej vědělo po celém světě, lékař zveřejnil na sociální síti Weibo kopii dokumentu obviňujícího ho z šíření poplašných zpráv. Úřady se mu mezitím omluvily.

Pro Lia tím ale problémy neskončily. Týden po návštěvě policistů ošetřoval oftalmolog ženu trpící zeleným zákalem. Netušil, že je novým koronavirem infikovaná. Jak popsal na síti Weibo, 10. ledna začal kašlat, další den měl horečku a o dva dny později byl hospitalizován. Také jeho rodiče onemocněli a byli převezeni do nemocnice. Na koronavirus byl Li testován několikrát, pokaždé byly výsledky negativní.

Až 30. ledna napsal na sociální síti novou zprávu. „Dnes přišly výsledky dalších testů a jsou pozitivní, konečně jsem byl diagnostikován.“ Na zprávu reagovaly tisíce diskutérů a vyjadřovaly lékaři podporu. „Doktor Li Wen-liang je hrdina,“ psal jeden z nich a vyslovil přitom obavy, co tento příběh vypovídá o jeho zemi.  

Počet obětí a lidí nakažených novým typem koronaviru neustále stoupá a nezdá se, že by se šíření nemoci zpomalovalo, navzdory přísné karanténě a kontrole pohybu obyvatel, které zavedly úřady ve střední Číně.