V Číně se nadále obchoduje s orgány vězňů, tvrdí tribunál. Peking to popírá

Události: Obchod s orgány vězňů v Číně pokračuje (zdroj: ČT24)

Obchod s orgány vězněných občanů v Číně pokračuje. Po prostudování důkazů a slyšení svědků k tomu došel Mezinárodní tribunál pro Čínu se sídlem v Londýně. Obětí jsou nejčastěji příslušníci náboženských skupin a národnostních menšin. Peking to ale popírá. Tvrdí, že systém reformoval a vypracoval registr dárců.

Mezinárodní tribunál pro Čínu se sídlem v Londýně je přesvědčen, že obchodování s orgány vězněných občanů v komunistické zemi dodnes zůstává realitou.

Obětmi jsou vězni svědomí, členové duchovního hnutí Falung Kung, Ujguři, Tibeťané a křesťané.

„Vyšetřování odhalilo, že v Číně existuje nejméně 165 nemocnic zapletených do obchodu s orgány. Vyšetřovatelé pod falešnou identitou poptávali různé orgány mužů i žen rozličného věku a byly jim učiněny nabídky,“ uvedl generální tajemník japonské organizace Stop Medical Genocide Hataru Nomura.  

Panda české výtvarnice jako symbol boje proti obchodu s orgány

Maskotem v kampani proti obchodu s orgány v Číně se stala panda z imitace lidské kůže. Jedná se o dílo české výtvarnice Barbory Bálkové.

S cílem odradit lidi od transplantační turistiky její pandu používá organizace Stop Medical Genocide. „Stala se předlohou pro plakáty. Každý měsíc pořádáme osvětové akce, kam ji přineseme a necháme publikum, aby si ji osahalo,“ upřesnil Hataru Nomura. 

Barbora Bálková se s problematikou detailně seznámila. Setkala se s odborníky i svědky. „Dokonce i s Enverem Tohtim, ujgurským lékařem, který v devadesátých letech podal jako jeden z prvních důkaz o této činnosti, protože musel odoperovat ještě živého vězně,“ uvedla výtvarnice. 

Odhaduje se, že skandální průmysl ročně vynáší Číně přes miliardu dolarů. Záležitostí se vůbec poprvé zabývala i Rada pro lidská práva OSN.