Vítěz řeckých voleb chce jednat s věřiteli

Atény - „Řecký lid dnes psal historii,“ uvedl v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí Alexis Tsipras z hnutí Syriza. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude „radikální změna“, která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Tsipras oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu. Minulostí je podle něj také dohled takzvané trojky, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), která zastupuje mezinárodní věřitele.

Prioritou strany Syriza nyní prý bude hlavně obnovit důstojnost řeckého lidu, suverenitu země a demokracii. Nová řecká vláda prý vyjedná spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení dluhu. Nechystá se prý ale klást podmínky nesplnitelné.

Protestní strana

Syriza těží z ekonomické krize. Díky kritice tvrdých úsporných opatření, vedoucích k vysoké nezaměstnanosti a pádu platů, bodovala už ve volbách v květnu 2012. Tehdy si vysloužila 16,8 procenta hlasů - jen o dvě procenta méně než vítězná Národní demokracie. Získala tak 52 křesel v parlamentu. Tsipras dostal od prezidenta nabídku na sestavení vlády, to se mu ale nepodařilo. Koalici s pravicovými stranami tehdy odmítl.

Průzkumy favorizovaly Syrizu i před letošními předčasnými volbami. Podle těch posledních měla náskok před Samarasovými konzervativci o více než 5 procentních bodů. Získat tedy měla podle očekávání 36 % hlasů. 

Tsipras sliboval, že ukončí veškerá úsporná opatření v zemi. „V pondělí bude ponížení za námi, skončíme s příkazy ze zahraničí. Žádáme o šanci pro Syrizu, může to být poslední šance pro Řecko,“ uvedl dříve lídr strany. Pár dnů před volbami také prohlásil, že v případě vítězství nezdaní bankovní vklady. Toho se řada Řeků obávala.

Priority? Třeba odpis poloviny řeckého dluhu

Šéf Syrizy chce s mezinárodními věřiteli dojednat nové podmínky v rámci eurozóny. Hovoří o „méně přísných podmínkách“ a zasadit se chce o to, aby byla Řecku odepsána polovina mezinárodního dluhu. V této souvislosti připomíná, že hospodářský zázrak Německa po druhé světové válce umožnila dohoda o odpisu výrazné části německého dluhu na Londýnské konferenci v roce 1953. V rozhovoru pro list Financial Times ale Tsipras slíbil respektovat řecké závazky plynoucí ze členství v eurozóně i snahu o vyrovnaný rozpočet. „Úsporná opatření nejsou součástí evropských smluv, demokracie a princip svrchovanosti lidu jsou,“ zdůraznil. 

Strana chce také zrušit ekonomické výsady řeckých pravoslavných církví a lodního průmyslu, chce omezit výdaje na armádu, zvýšit daně velkým společnostem a nastavit 75procentní daň z příjmů nad 500 tisíc eur. Syriza počítala především s podporou mladší generace, která je výrazně zasažená ztrátou pracovních míst. Mnozí ale zároveň říkali, že budou Syrizu volit z protestu proti konzervativní Nové demokracii a středo-levicové straně PASOK (Panhelénské socialistické hnutí), tedy dvěma hlavním stranám, které jsou střídavě u moci posledních 40 let.

Kdo je možný budoucí premiér?

Alexis Tsipras se narodil 28. července 1974 v Aténách a pokud stane v čele vlády, stane se nejmladším premiérem v řecké historii. Vystudoval stavební inženýrství. Do vyšší politiky vstoupil v roce 2006, kdy byl zvolen místním zastupitelem v Aténách. Poslancem se stal v roce 2009. Od října téhož roku šéfuje alianci Syriza. Předtím byl lídrem její nejsilnější strany Synaspismos. Tsipras žije s počítačovou inženýrkou Peristerou Batzianovou, s níž má dva syny.

Alexis Tsipras
Zdroj: ČT24