Kavkazské lesy rapidně řídnou. Mizí staleté jedle, zvěř se místy už nemá kam ukrýt

Horizont ČT24: Ekologičtí aktivisté chrání lesy na Kavkaze, které mizí kvůli nelegální těžbě (zdroj: ČT24)

Lesy v Rusku podle organizace Global Forest Watch mizí nejrychleji a v největším rozsahu ze všech států na světě. Kromě rozsáhlých požárů v oblasti Kavkazu a Sibiře za tím stojí těžba. Na tu nelegální se v kavkazských lesích snaží upozornit ekologičtí aktivisté.

Ekologický aktivista Ramazan Kipkajev pracuje v kavkazských horách v Rusku jako průvodce přes třicet let. Za tu dobu se podle něj krajina změnila k nepoznání. „Ptáci už tady nemohou hnízdit. A jeleni se už v těchto lesích neschovají před pytláky,“ říká.

Místo staletých jedlí a borovic v okolí vesnice Archyz zůstávají jen pařezy a stovky opuštěných kmenů zamořených parazitem. Kvůli němu se i přes zákaz těžby dřeva na většině Kavkazu mohou kácet napadené stromy.

„Samozřejmě že v lesnictví panuje korupce. Stovky kubických metrů nelegálně vytěženého dřeva opustily Kavkaz. A nikdo to (oficiálně) neřeší,“ říká bývalý lesník Federální lesní služby Ruslan Balurov.

O porušování povolené těžby vědí i úřady v Moskvě. S veřejnými organizacemi jsou připraveny spolupracovat. „Existuje tu problém s prořezáváním napadených kusů. Víme o tom a poslední tři roky se to snažíme vyřešit,“ říká ředitel ochrany lesů Federální lesní služby Michail Kozlov.

Místní ekologičtí aktivisté na kroky vlády ovšem čekat nechtějí a berou věci do vlastních rukou. Učí se, jak rozpoznat nelegální kácení. V první řadě kontrolují, jestli dokumenty schvalující těžbu nejsou padělky. Tím ale jejich práce nekončí. V terénu zkoumají stáří pokácených stromů, aby prověřili adekvátnost zásahu.

„Myšlenka je taková, že díky těmto znalostem se mohou ekologičtí aktivisté a dobrovolníci zapojit do veřejné kontroly lesního hospodářství a zdejší problémy dostat na veřejnost,“ říká koordinátor ze Světového fondu na ochranu přírody Konstantin Kobjakov.

Aktivisté doufají, že díky tlaku na oficiální místa odvrátí hrozbu, která nad kavkazskými lesy visí. Podle organizace Global Forest Watch mezi lety 2001 až 2018 Rusko přišlo o 600 tisíc čtverečních kilometrů lesní plochy. To je rozloha sedm a půlkrát větší než Česká republika.