Američtí lékaři transplantovali plíce prvnímu kuřákovi e-cigaret. Stát chce vapování omezit

Horizont: Američtí lékaři transplantovali plíce kuřákovi e-cigaret (zdroj: ČT24)

Američtí lékaři provedli první transplantaci plic uživateli elektronických cigaret. Pod tlakem rychle rostoucí kritiky a dvou tisíc nových onemocnění slíbil Bílý dům přísnější zákony. Ty mají například zvýšit věkový limit prodeje těchto výrobků.

V Americe už vapování letos podle úřadů stálo život 39 lidí. Detroitští lékaři tvrdí, že zachránili ten čtyřicátý.

„Prvního října se na nás obrátili z jedné dětské nemocnice v Michiganu. Popsali sedmnáctiletou osobu s poškozením plic kvůli vapování, které už nejsou schopné zpracovat kyslík,“ uvedla Lisa Allenspachová ze Zdravotního centra Henryho Forda.

Jednalo se o až donedávna zdravého studenta, který sportoval. Během dvou týdnů se kvůli vdechování ochucené páry chlapec nemohl nadechnout a transplantace obou plic byla nutná. Šlo o první takový zákrok v USA. 

„Plíce samotné byly tak ztvrdlé a zjizvené, že jsme je museli vyndat z hrudi. Toto je zlo, které jsem dosud neviděl,“ popsal Hassan Nemeh ze Zdravotního centra Henryho Forda.

Silná slova vůči e-cigaretám přitom používají i další experti. Krizi kolem vapování označují za epidemii.

V pátek se objevil možný viník – syntetický olej – acetát vitamínu E. Danou látku měli v těle všichni ze třiceti zkoumaných pacientů. Jako doplněk stravy je v tabletách neškodná, její inhalace ale může člověku ublížit. Jestli se skutečně jedná o příčinu zdravotních problémů kuřáků e-cigaret, úřady dál zkoumají. 

Většina ze dvou tisíc nahlášených případů je ze srpna a září. Každý týden ale přibývá sto dalších. Lékaři proto dál varují mladé Američany před inhalací, a to především směsi s kanabinoidem THC.

Úřady chtějí zpřísnit zákony

Bílý dům mezitím navrhuje zpřísnit zákony. „Přijdeme s velmi zásadním postojem k vapování, musíme v první řadě pečovat o naše děti. Zavedeme věkový limit plus minus 21 let,“ vyjádřil se k záležitosti americký prezident Donald Trump. 

Prodej e-cigaret až od 21 let zavedla už třetina amerických států. Federální regule mají hranici 18 let. Vláda teď zvažuje úplný zákaz prodeje všech příchutí – kromě tabákové a mentolové.

Kritici ale namítají, že úřady podléhají panice a omezení útočí na svobodu obchodu i samotných uživatelů. „Tabákové a mátové příchutě tvoří možná jedno procento prodeje. To je vše. Kolem 85 procent jsou ovocné příchutě,“ uvedl majitel obchodu s vaporizéry Johann Phipps.

„Pokud zakážete příchutě, odstraníte řadu možností, které lidem pomáhají skončit s užíváním,“ domnívá se další majitelka obchodu s e-cigaretami Melanie Hansonová.

Právě tabákovou příchuť volí starší lidé, kteří se často snaží přestat kouřit klasické cigarety. U mladých uživatelů zase vedou ovocné příměsi. Škodlivé účinky těchto výrobků vědci v současnosti zkoumají.