První kolo prezidentských voleb v Rumunsku vyhrál Iohannis. Utká se s expremiérkou Dancilaovou

Favorizovaný dosavadní prezident Klaus Iohannis přesvědčivě vyhrál první kolo prezidentských voleb v Rumunsku. Nepodařilo se mu ale získat nadpoloviční většinu hlasů a jeho výsledek je výrazně horší, než ukazovaly předvolební průzkumy. Ve druhém kole se proto utká s expremiérkou Viorikou Dancilaovou. Po sečtení 99,7 procenta hlasů o tom informoval zpravodajský web Romania Insider.

Kandidát vládní Národní liberální strany (PNL) Iohannis získal podle předběžných výsledků 37,8 procenta hlasů, za ním skončila Dancilaová ze Sociálnědemokratické strany (PSD) s 22,3 procenta. Kandidát opozičního Svazu záchrany Rumunska (USR) Dan Barna se umístil třetí s 14,9 procenta.

Nestraník, herec a bývalý europoslanec Mircea Diaconu získal 8,9 procenta, Theodor Paleologu ze Strany lidového hnutí (PMP) 5,7 procenta, Hunor Kelem z Demokratického svazu Maďarů v Rumunsku (UDMR) 3,9 procenta, Ramona Bruynseelsová 2,7 procenta a Alexandru Cumpanasu 1,5 procenta.

K urnám přišlo téměř 9,36 milionu Rumunů. Z toho 8,38 milionu hlasovalo ve vlasti a 675 000 v zahraničí, což je podle Romania Insider rekordní počet. Účast byla těsně pod 48 procenty. V posledních dvou prezidentských volbách se účast v prvním kole pohybovala těsně pod 55 procenty. Druhé kolo se bude konat 24. listopadu. 

Iohannis: Obrovský krok vpřed

Šedesátiletý Iohannis, kterému průzkumy předpovídaly až 45 procent hlasů, označil výsledek už po zveřejnění odhadů za jednoznačnou volbu proti straně Dancilaové.

„Rumuni ještě nikdy nehlasovali tak rozsáhle a tak jasně proti PSD. Pro Rumunsko to znamená obrovský krok vpřed,“ řekl v neděli večer prezident svým stoupencům shromážděným před sídlem jeho volebního střediska.

Iohannis vyzval obyvatele, aby přišli do druhého kola 24. listopadu, a PSD tak definitivně vyřadili. Rumunská sociálnědemokratická strana podle kritiků, k nimž patří i Evropská unie a Iohannis, chránila politiky podezřelé z korupce.

„Jsem spokojená… jsme ve druhém kole, děkuji těm, kteří volili svým srdcem,“ uvedla pětapadesátiletá Dancilaová.

Iohannis má silnější podporu v zahraničí

Podle webu lze pozorovat zásadní rozdíl v tom, jak volili Rumuni v zahraničí a doma. Iohannis sice v obou případech skončil první, zatímco v Rumunsku ale získal jen 36,7 procenta hlasů, v diaspoře to bylo 52,9 procenta.

Dancilaová navíc mezi Rumuny v zahraničí získala jen 2,7 procenta a umístila se pátá, zatímco v Rumunsku byla druhá. Druhý se v zahraničí umístil Barna s 27,6 procenta, což je téměř dvojnásobek toho, co získal mezi voliči v Rumunsku. 

Agentura DPA už dříve napsala, že Iohannis mohl těžit z toho, že podle průzkumů se k volbám dostavilo více obyvatel měst než venkovanů. V Rumunsku se ve městech volí spíše liberální politici, zatímco venkov dává tradičně přednost PSD.