Skutok sa stal. Dokument přináší nový pohled na únos Michala Kováče mladšího

Události: Dokument o únosu syna slovenského prezidenta (zdroj: ČT24)

Nový snímek nabízí aktuální pohled na jedno z největších společenských traumat polistopadového Slovenska – únos syna prezidenta Michala Kováče z poloviny devadesátých let. Dokument sleduje osudy tří aktérů dodnes nevyšetřené kauzy – klíčového svědka, jeho zavražděného kamaráda a investigativního novináře. Na Slovensku je v kinech od minulého týdne, českou premiéru bude mít v říjnu na festivalu v Jihlavě.

Událostmi z Mečiarovy éry se už inspiroval politický thriller Únos. Teď se dostává novodobá slovenská historie na plátno znovu, a to v dokumentu režisérky Barbory Berezňákové s názvem Skutok se stal. 

 „Nešlo mi o faktografii. Chtěla jsem spíš prozkoumat psychologii toho celého příběhu,“ vyjádřila se ke svému snímku mladá režisérka. 

Berežňáková si vybrala tři postavy, které byly s kauzou únosu prezidentova syna spjaté. Jedná se o Oskara Fegyverese, bývalého pracovníka tajné služby a svědka, který o únosu Michala Kováče mladšího promluvil. Roberta Remiáše, Fegyveresova kamaráda, který mu pomáhal a byl zavražděn, a novináře Petra Tótha, jenž se případem zabýval.

„Toto je jediné, co mě těší. Že je zájem mladé generace vyřešit minulost, která se udála na Slovensku. Anebo když ne vyřešit, alespoň poukázat,“ uvedl svědek únosu Oskar Fegyveres.

Dokument přináší nový pohled na únos Michala Kováče mladšího (zdroj: ČT24)

Přesah do současnosti

Stísněnou atmosféru porevoluční dekády navozuje snímek i svou vizuální podobou. Dokument charakterizuje neklidná kamera a estetika starých videokazet. 

Podle režisérky je ale snímek i o současnosti. „Když si minulost nějak nevyřešíte nebo se k ní zásadně nepostavíte, tak se bude opakovat,“ uvedla Berezňáková. 

Minulost a současnost se propojí v dokumentu třeba v osobě podnikatele Mariána Kočnera. Podle snímku měl v dění kolem únosu prezidentova syna zásadní roli, stejně jako v nedávné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.