Další odklad brexitu není ve hře, zní z Paříže. Nestojíme o něj, kontruje Londýn

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dal v neděli najevo, že Evropská unie neposkytne Británii další odklad termínu pro odchod z Evropské unie. Sami britští ministři s odkladem ovšem nepočítají. Do brexitu zbývá 53 dnů.

„Za současného stavu věcí nikoliv. Nebudeme (odklad brexitu) posouvat každé tři měsíce,“ řekl šéf francouzské diplomacie rozhlasové stanici Europe 1. „Je to velice znepokojivé. Britové nám musejí říct, co chtějí,“ prohlásil.

Britský ministr financí Sajid Javid ujistil, že Johnson na říjnovém summitu EU o další odklad brexitu ani žádat nehodlá. Místo toho bude usilovat o dohodu, která zajistí hladký odchod království z unie.

„Premiér se především na jednání Evropské rady 17. a 18. (října) bude snažit uzavřít dohodu. Určitě na této schůzce nebude žádat o prodloužení (termínu pro brexit),“ řekl Javid ve vysílání BBC.

Další pochybnosti ohledně toho, zda má Johnson v úmyslu řídit se zákonem, který mu zapovídá vyvést Británii z EU bez dohody, v neděli rozvířil ministr zahraničí Dominic Raab. Ten zákon označil za „mizerný“ a řekl, že vláda rozhodně bude zkoušet, kam až jí dovolí zajít.

„Zákon budeme dodržovat, ale protože je to tak špatná legislativa, tak budeme až na samu mez zkoušet, co všechno po nás vlastně závazně vyžaduje,“ řekl šéf diplomacie v pořadu stanice Sky News.

Možný další postup vlády v neděli komentoval i ministr spravedlnosti Robert Buckland, který podle serveru Independent premiéra svým vyjádřením varoval, aby zákon neobcházel. „V posledních 24 hodinách jsme spolu mluvili ohledně důležitosti vlády dodržovat práva, která jsem se jako ministr spravedlnosti zavázal dodržovat,“ uvedl Buckland na Twitteru.

Na funkci ministryně práce v sobotu rezignovala Amber Ruddová, která tak učinila na protest proti premiérově přístupu k brexitu.