Teherán propustí část posádky zadržené britské lodi. Íránský tanker se u Sýrie odmlčel

Írán propustí část posádky zadrženého britského tankeru Stena Impero. Informovala o tom podle agentury Reuters íránská státní televize. Írán zadržel loď v Hormuzském průlivu v červenci, dva týdny poté, co Británie zadržela íránský tanker u Gibraltaru. Ten byl propuštěn už v srpnu. Plavidlo je nyní v blízkosti Sýrie, kde přestalo vysílat signály.

Podle mluvčího íránského ministerstva zahraničí budou členové posádky britského tankeru propuštěni z humanitárních důvodů. Brzy by měli Írán opustit.

Írán se 19. července v Hormuzském průlivu zmocnil tankeru s 23člennou posádkou tvořenou občany Indie, Ruska, Litvy a Filipín. Íránské revoluční gardy akci zdůvodnily tím, že plavidlo nerespektovalo zásady námořní plavby.

Británie íránský krok označila za nelegální čin a státní pirátství. Spojené státy poté oslovily několik evropských zemí s výzvou, aby se připojily k mezinárodní misi, která má zajišťovat bezpečnost obchodním lodím v průlivu.

Propuštěný íránský ropný tanker Adrian Darya 1 mezitím patrně ve Středozemním moři západně od syrského pobřeží vypnul svůj transpondér. Podle agentury Reuters tomu nasvědčují informace mapující lodní dopravu.

Tanker vyslal poslední informaci o své poloze v pondělí odpoledne, když se nacházel mezi Kyprem a Sýrií. Namířeno měl tehdy na sever.

Plavidlo, dříve známé jako Grace 1, zadrželo britské námořnictvo u Gibraltaru 4. července pro podezření, že veze ropu do Sýrie, což zakazují sankce Evropské unie.

Gibraltar íránské plavidlo propustil 15. srpna poté, co jej Teherán ujistil, že 2,1 milionu barelů ropy na palubě nebude dopraveno do Sýrie. Podle zdrojů agentury Reuters v lodní dopravě se ale íránské plavidlo pokusí ropu přemístit na jiný tanker.

Americké ministerstvo financí minulý pátek umístilo tanker Adrian Darya 1 na černou listinu. Washington uvedl, že pomoc plavidlu ze strany jiného státu bude považovat za pomoc teroristické organizaci.