Strach z radiace. Moskvané se bojí stavby silnice na jaderné skládce

Horizont ČT24: Obavy z jaderné skládky (zdroj: ČT24)

Více než padesát tisíc lidí podepsalo petici proti stavbě nové osmiproudé výpadovky z Moskvy. Má totiž vést přes místo, kde je skládka radioaktivního odpadu. Kritici se obávají, že stavba uvolní nebezpečný prach do ovzduší. Úřady uklidňují, že žádné nebezpečí nehrozí.

„Každý výkop ukazuje zvýšené hodnoty radiace. Budou tu kopat, protože zde povedou odpad. Poteče tudy splašková voda. Budou tu pracovat buldozery. Toto místo otevřou, ale nikdo zatím nezjišťoval, co je v hloubce,“ říká radní moskevské městské části Lefortovo Pavel Tarasov na místě budoucího staveniště pro Svobodnou Evropu.

Naměřené hodnoty podle něj místy převyšují až dvacetinásobně běžnou a neškodnou míru radiace. Odpad ze získávání uranu z rudy se tam ukládal do sedmdesátých let minulého století. Už na konci července se proti stavbě uskutečnila demonstrace, na niž přišlo asi šest set lidí.

Úřady: O nebezpečí nemůže být řeč

Úřady však uklidňují, že žádné nebezpečí ze skládky nehrozí. Oblast dlouhodobě sleduje agentura Radon, která spadá pod firmu Rosatom. Ta má na starosti jaderný průmysl v zemi. „Nemůže být řeč o nebezpečí pro lidi nebo obyvatele blízkých domů,“ ujišťuje náčelník útvaru pro jaderné havárie společnosti Radon Igor Vedernikov pro stanici Gorod Novosti.

Radiace je v Rusku citlivé téma poté, co začátkem srpna přechodně stoupla po havárii během armádních testů na severu země. Úřady o případu informovaly velmi zdrženlivě, což nejistotu jen posílilo.