Po výbuchu u Severodvinska se odmlčely ruské stanice hlídající dodržování zákazu jaderných testů

Dva dny po výbuchu a zvýšení radiace u Severodvinska na severu Ruska se odmlčely dvě stanice zařazené do mezinárodní sítě, která monitoruje dodržování smlouvy o zákazu jaderných zkoušek. Oznámil to v pondělí ve Vídni šéf monitorovacího systému Lassina Zerbo. Obě leží nejblíže místa exploze. Při incidentu zahynulo podle ruských úřadů sedm lidí. Další informace Moskva neposkytuje, podle západních expertů mohla vybuchnout raketa s jaderným pohonem.

Zerbo v pondělí informoval, že se dva dny po výbuchu odmlčely ruské monitorovací stanice u měst Kirovo a Dubna. První je od Severodvinska vzdálená 840, druhá 880 kilometrů. Obě stanice jsou součástí systému pro sledování radioaktivity v ovzduší, který vznikl po přijetí smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek.

Podle Zerby měly radioaktivní částice uvolněné při testu rakety dosáhnout ke stanicím Kirovo a Dubna právě v době, kdy je postihl výpadek. Zachytily je až stanice v jiných zemích. Analýzu vzorků odborníci teprve zkoumají.

Podle ruských úřadů výpadek způsobily „komunikační a síťové problémy“. Západní experti, na které se odvolává agentura Reuters, událost považují za neobvyklou a poukazují na ruskou tradici zamlčování podobných incidentů.

Tajemný výbuch

Ve vojenském prostoru u severoruského Severodvinska vybuchlo před deseti dny pravděpodobně při nevydařeném testu rakety zřejmě jaderné zařízení, které bylo součástí jejího pohonu. Podle západních expertů se testovala nadzvuková střela s plochou dráhou letu, na jejímž vývoji podle oficiálních informací z Kremlu pracuje ruská armáda nejméně od loňského roku.

Ruské úřady krátce po explozi informovaly o krátkodobém až šestnáctinásobném zvýšení radioaktivity v okolí incidentu. Tři lidé byli hospitalizováni na specializovaném zdravotnickém zařízení v Moskvě, zřejmě kvůli nemoci z ozáření.