Ruské úřady odvolaly výzvu k vyklizení obce Ňonoksa. Meteorologové potvrdili přechodně zvýšenou radiaci

Ruské úřady vyzvaly obyvatele obce u místa výbuchu, aby odjeli (zdroj: ČT24)

Ruské úřady odvolaly doporučení, aby obyvatelé opustili vesnici Ňonoksa u Severodvinska. Původně vyzývaly, aby lidé nejpozději ve středu z obce odjeli, a to kvůli práci, která tam měla údajně čekat vojáky po výbuchu při raketovém testu. Změnu vysvětlily úřady tím, že vojáci plánovanou činnost odložili. Úroveň radiace v oblasti Severodvinsku vzrostla po explozi přechodně až šestnáctkrát nad běžný stav, napsala předtím agentura TASS s odkazem na ruskou státní meteorologickou službu Rosgidromet.

Exploze otřásla plošinou v Bílém moři, která patří k vojenské střelnici u vesnice Ňonoksa. „Dostali jsme oznámení o plánovaných aktivitách vojenských úřadů. Obyvatelé Ňonoksy byli proto požádáni, aby opustili území vesnice od 14. srpna,“ uvedla nejprve radnice v Severodvinsku. Podle agentury TASS jde o běžnou praxi. Vojáci prý podobná doporučení vydávali i dříve.

Později se ale situace změnila. „Ano, skutečně jsme byli informováni, že vojáci zrušili zítřejší (středeční) akce, kvůli kterým se chystal odjezd obyvatel,“ řekl Interfaxu mluvčí úřadů v Severodvinsku.

Úřady na celý měsíc uzavřely pro civilní lodě Dvinský záliv. Údajně jako preventivní opatření kvůli místnímu rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo.

Zranění podepsali souhlas s mlčením, píší média

V zóně výbuchu údajně pracují specialisté na sběr radioaktivního odpadu. Informace se odvolávají na zprávy investigativního internetového média Baza, z jiných zdrojů je nelze ověřit.

V médiích se také objevily zprávy, že v oblastní nemocnici v Archangelsku, kde se léčili zranění po výbuchu, zapečetili vše, čeho se dotkli, a lékaři museli podepsat závazek o mlčenlivosti. Zdravotníci, kteří minulý týden léčili zraněné z výbuchu, byli podle agentury Reuters posláni do Moskvy k lékařskému vyšetření. Při explozi zemřelo nejméně pět lidí.

Ruské ministerstvo obrany po incidentu tvrdilo, že hodnoty radiace zůstaly po nehodě z minulého čtvrtka na běžné úrovni, vedení města Severodvinsk na severu země ale od začátku tvrdilo, že došlo k přechodnému výkyvu. Vyšší hodnoty totiž ukazovaly i displeje dozimetrů obyvatel města. Radnice doporučila, aby nevycházeli z domů, později ale zprávy z jejího webu zmizely.

Šéf civilní obrany Severodvinsku Valentin Magomedov sdělil, že lidé ve městě byli vystaveni trojnásobku přípustného množství radiačního záření, tedy dvěma mikrosievertům za hodinu, a to po dobu půl hodiny. Norma je 0,6 mikrosievertu za hodinu. Ruský úřad pro ochranu spotřebitele Rospotrebnadzor poznamenal, že lidé, kteří podstupují rentgenové vyšetření zažívacího traktu, jsou celkem vystaveni záření o síle 3,3 milisievertu.

Severodvinsk
Zdroj: Perov V./Wikipedie Commons

Přechodný stav

Agentura TASS nyní s odvoláním na ruskou meteorologickou službu oznámila, že po explozi se v Severodvinsku zvýšila radioaktivita čtyřikrát až šestnáctkrát. Ředitel ruského Ústavu pro bezpečnou jadernou energetiku Leonid Bolšov ale vyloučil, že by to znamenalo ohrožení obyvatel téměř dvousettisícového města.

Ve 12 hodin moskevského času 8. srpna 2019 (…) bylo na šesti z osmi měřicích stanic v Severodvinsku zaznamenáno 4–16násobné zvýšení úrovně gama záření.
Ruská meteorologická služba

Po hodině a půl poklesla radioaktivita na běžnou úroveň, tvrdí TASS. Nevládní organizace Greenpeace uvádí, že radioaktivita byla dokonce dvacetkrát nad normálem. „Největší hrozbu představuje vypuštění radioaktivních látek pro obyvatele, kteří žijí hned vedle vojenské základny,“ podotkl mediální koordinátor Greenpeace Konstantin Fomin. 

„K zamoření dochází, ale ne v takovém dosahu, jako kdyby třeba byla použita jaderná bomba. Myslím, že v tomto případě jsou obavy zbytečné, spíše bychom měli sledovat vývoj té vlastní ruské zbraně,“ komentoval situaci bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Máme lepší technologie, rýpl si Trump

Ruská i západní média shodně informují, že k explozi došlo při manipulaci s malým jaderným reaktorem, který má pohánět novou ruskou raketu s plochou dráhou letu.

K explozi pravděpodobně došlo při práci s novou raketou 9M730 Burevestnik (Buřňák), kterou NATO označuje jako SSC-X-9 Skyfall. „Exploze rakety Skyfall vyvolala obavy lidí z (kvality) ovzduší kolem základny a daleko od ní. To není dobré!“ komentoval nevydařený test americký prezident Donald Trump.

Spojené státy z nevydařeného ruského raketového testu zjistily mnohé, napsal na Twitteru americký prezident. Podle Trumpa USA disponují podobnou technologií, i když vyspělejší.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se v úterý odmítl k incidentu vyjádřit. Doporučil novinářům, aby se při hodnocení opírali o informace ruských orgánů, nikoli prezidenta Trumpa. Ani Peskovovo sdělení ale neobsahovalo bližší informace o neštěstí nebo o smrti a zranění osob.

Generál Šedivý o pravděpodobném výbuchu jaderného raketového motoru v Rusku (zdroj: ČT24)

Jihoruské experimenty

Rakety na jaderný pohon testovaly za studené války v 60. letech Spojené státy i Sovětský svaz, zkoušky ale byly zastaveny, když se ukázalo, že zbraně jsou nestabilní a nebezpečné svému okolí.

Některé zprávy ruských médií naznačovaly, že nové rakety Burevestnik ruská armáda testovala na polárním souostroví Nová Země a na střelnici Kapustin Jar na jihu Ruska. Až pak byly zřejmě prototypy převezeny do lokality Něnoksa u Severodvinska, kde došlo minulý týden k explozi.

Převezení rakety na neobydlené místo podle některých odborníků dokazuje, že ruská armáda posuzuje její další osud s rostoucí nedůvěrou.

Ruský prezident Vladimir Putin loni prohlásil, že nová ruská raketa bude mít prakticky neomezený dolet, bude schopna skrytě obletět celou planetu a žádná protivzdušná obrana ji nezachytí. Západní experti ale o tomto tvrzení pochybují, protože raketa na jaderný pohon je podle nich obtížně ovladatelná a nebezpečná pro životní prostředí.