Čínu zasáhl nejsilnější tajfun za posledních pět let. Lekima má nejméně 18 obětí

Události ČT: Nejsilnější tajfun v Číně za posledních pět let (zdroj: ČT24)

Nejméně osmnáct lidí v sobotu zemřelo, když k pobřeží Číny dorazil tajfun Lekima. Dalších čtrnáct lidí se pohřešuje, uvedla s odvoláním na čínskou televizi agentura AP.  Lekima je sice už devátým tajfunem, který letos Čínu zasáhl, je ale nejsilnějším za posledních pět let.

Kvůli silné bouři se v Číně zřítilo přes dvě stě domů a dalších tři tisíce dvě stě jich bylo poškozeno. Ještě před úderem tajfunu bylo evakuováno přes milion lidí, z toho 253 tisíc v Šanghaji. Zrušeno muselo být asi dva tisíce sto letů a některá vlaková spojení.

Tajfun udeřil na čínskou pevninu ráno místního času, provázel ho vítr o rychlosti až 187 kilometrů za hodinu. Bouře se teď přesouvá k severu a slábne, informovala čínská média. Není tedy už „supertajfunem“, jak ji předtím označili čínští meteorologové.

Kvůli tajfunu se ocitly bez elektřiny téměř tři miliony domácností, silný vítr totiž strhává sloupy elektrického vedení. Všechny oběti přišly o život na okraji přístavního města Wen-čou. Hladina řeky se tam zvýšila o deset metrů a voda zaplavila okolní domy.

Vesnice proměněné v řeky, sesuvy půdy. Čínu zasáhl tajfun Lekima (zdroj: ČT24)

Tajfun zabil jednoho člověka i na Tchaj-wanu

V pátek tento tajfun zasáhl severní části Tchaj-wanu. Nejméně jednoho člověka zabil a další tři zranil, uvedla agentura Kjódó. V zemi musela být v pátek kvůli tajfunu zrušena letecká spojení, uzavřeny byly i školy a tržnice.

Bez elektřiny se ocitlo na čtyřicet tisíc domácností a zrušena byla i většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati. Podle agentury DPA bouře zranila také čtyři lidi v japonské prefektuře Okinawa.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos je počet tajfunů proti předchozím rokům podprůměrný.