Tajfun Lekima má na Tchaj-wanu nejméně jednu oběť, míří na pevninskou Čínu

Severní části Tchaj-wanu zasáhl tajfun Lekima. Nejméně jednoho člověka zabil a další tři zranil, uvedla agentura Kjódó. Podle agentury DPA bouře zranila také čtyři lidi v japonské prefektuře Okinawa. Živel teď směřuje k čínské provincii Če-ťiang a k Šanghaji, kde má udeřit v sobotu v ranních hodinách místního času (v pátek večer SELČ). Čínský meteorologický ústav vyhlásil kvůli bouři nejvyšší stupeň výstrahy.

Bouře při průchodu kolem Tchaj-wanu ztratila část síly a nespadá už do kategorie supertajfunu, ostrov ale přesto zasáhl vítr o rychlosti až 173 kilometrů za hodinu. Zatím jedinou hlášenou obětí je čtyřiašedesátiletý muž z metropole Tchaj-peje, jehož shodil vítr, když zastřihával strom.

Úřady před příchodem bouře vydaly varování před silným deštěm a větrem, obavy panovaly také ze sesuvů půdy či záplav. Asi dva a půl tisíce lidí z nízko položených oblastí bylo evakuováno. Kolem poledne místního času (06:00 SELČ) však v deseti místech, kde deště způsobily záplavy, už hladina vody klesala.

Silnice a železnice zůstaly otevřené, několik stovek mezinárodních i vnitrostátních letů muselo být zrušeno nebo mělo zpoždění. Živel přerušil zhruba stovku cest trajektů, jak domácích, tak mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou.

Bouře rovněž způsobila výpadky elektřiny zhruba v 61 tisících domácností, nicméně dodávky se dařilo rychle obnovit. Asi tři sta domácností je stále bez zemního plynu.

Šestnáct tisíc lidí čeká evakuace

Podle meteorologů má tajfun dál ztrácet na síle. Až se dostane nad pevninu, zřejmě zeslabí na tropickou bouři. Špatné počasí by ale v okolí Šanghaje podle předpovědi mělo trvat nejméně do neděle a podle místních médií má být evakuováno až šestnáct tisíc obyvatel z okolí města.

Čínské úřady rovněž varovaly před záplavami na východních úsecích řeky Jang-c'-ťiang a Žluté řeky. Výstraha nyní platí do středy příštího týdne.

V západním Tichomoří se také utvořil další tajfun pojmenovaný Krosa, který je teď severně od ostrova Guam. Zatím není jisté, jakým směrem se bude pohybovat, je ale možné, že v příštím týdnu zasáhne jižní část Japonska. Na ostrov Kjúšú přitom v úterý udeřil tajfun Francisco, který tam zranil několik lidí.