Od Nizozemska přes Ukrajinu až po Malajsii. Svět si připomíná pět let od tragédie letu MH17

Páté výročí zřícení letadla společnosti Malaysia Airlines si připomněli lidé poblíž místa neštěstí na východní Ukrajině i ve vzdálené Malajsii. Příbuzní a přátelé obětí se sešli také u památníku poblíž amsterdamského letiště Shiphol, kde 298 lidí před pěti lety nastoupilo na osudný let MH17 do Kuala Lumpuru.

Hodiny před začátkem slavnostního obřadu v Amsterdamu začaly přicházet celé rodiny, mnozí se drželi za ruce a nesli slunečnice, uvedla agentura AP. Nizozemský premiér Mark Rutte pak označil zabití 298 lidí za „hanebný zločin“. Přečtení jmen všech obětí podle něj zachovává vzpomínku na každého z těchto jedinečných lidí.

Památník u Shipholu tvoří 298 stromů vysazených pro každého z 283 cestujících a 15 členů posádky, kteří 17. července 2014 přišli o život. V parku Vijhuizen, kde se památník nachází, navíc rostou slunečnice vypěstované ze semen z ukrajinských polí, kam dopadly trosky letadla, připomněla agentura AFP.

 Na východě Ukrajiny se lidé sešli k pietám přímo u místa tragédie u obce Hrabove. Někteří nesli transparenty s fotografiemi obětí. Výročí si připomněli také lidé v malajsijském Kuala Lumpuru.

Skupina vyšetřovatelů, jejímiž členy jsou experti z Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny, loni dospěla k závěru, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa Buk odpálená z prostoru ovládaného proruskými separatisty. Raketu na místo dopravili příslušníci 53. ruské protivzdušné brigády dislokované v Kursku. Moskva toto tvrzení popírá.