Vrak sovětského Komsomolce je stále radiokativní, ponorka však zamořuje okolí ve velké hloubce

Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní. Informovali o tom norští výzkumníci, kteří ponorku prozkoumali dálkově ovládaným plavidlem. Podle vědců se ale ponorka nachází v takové hloubce, že by radioaktivní záření mohlo ohrozit jen minimum živočichů.

Norské úřady sledují množství radiace každoročně, už od začátku roku 1990. Během letošní kontroly poprvé použily dálkově ovládané plavidlo Aegir 6000, kterému se kromě měření podařilo také pořídit záběry ponorky a odebrat vzorky k prozkoumání.

Některé odebrané vzorky vykazovaly až 800tisíckrát vyšší úroveň radioaktivity, než je běžné. Jiné odebrané vzorky ale tak vysoké hodnoty nevykazovaly. Zatímco jinde v Norském moři je úroveň radioaktivity zhruba 0,001 becquerelu na litr, u ponorky se pohybovala většinou kolem sta becquerelů na litr. 

Podle vedoucí expedice Hilde Elise Heldalové není důvod se znepokojovat, neboť v tak velké hloubce se nachází jen málo živočichů, které by záření mohlo ohrozit. Radioaktivita se navíc rychle rozptýlí.

Heldalová srovnává naměřené hodnoty s povolenými limity pro radioaktivní cesium v potravinách. „Po černobylské havárii v roce 1986 stanovily norské úřady tento limit na šest set becquerelů na kilogram,“ podotýká výzkumnice.

Video norského Institutu pro mořský výzkum:

Na ponorce vypukl požár, většina posádky zahynula

Komsomolec se potopil v mezinárodních vodách 7. dubna 1989, zhruba 180 kilometrů jihozápadně od Medvědího ostrova. Ponorka se potopila v důsledku požáru, který se nepodařilo uhasit. Na palubě se v té době nacházelo 69 členů posádky, 42 z nich zahynulo.

Na palubě ponorky se nacházela dvě torpéda s jadernou náloží, reaktor se podařilo posádce zastavit ještě před havárií. Přítomná radioaktivita pochází z plutonia, které se uvolňuje z náloží. Vrak leží v hloubce zhruba 1700 metrů.