Europoslanci zvolili Niedermayera, Zahradila a Dlabajovou místopředsedy výborů

Tři čeští europoslanci uspěli ve středeční volbě místopředsedů výborů v Evropském parlamentu. Luděk Niedermayer (TOP 09) se stal prvním místopředsedou hospodářského a měnového výboru, jeho kolega Jan Zahradil (ODS) pak prvním místopředsedou výboru pro mezinárodní obchod a Martina Dlabajová (ANO) místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. Naopak zatím neuspěl Tomáš Zdechovský, ten ale bude mít další šanci příští týden.

Niedermayer uvedl, že jeho cílem bude především pokračovat v rozdělané práci, které se ve vedení výboru věnoval už v minulém volebním období.

„Především oblast férového zdanění, prevence praní špinavých peněz, dokončení bankovní unie, ale i budoucí ekonomické vztahy se Spojeným královstvím jsou témata, která vyžadují velký kus práce na hledání kompromisního a zároveň funkčního řešení,“ uvedl europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB v tiskové zprávě Evropské lidové strany (EPP).

obrázek
Zdroj: ČT24

Zásadní je podle něj rovněž udržení fiskálních pravidel, která by měla pomoci zabránit tomu, aby státy prováděly neudržitelnou a nezodpovědnou rozpočtovou politiku.

Zahradil na Twitteru napsal, že se na své působení ve výboru pro mezinárodní obchod těší. „Čeká nás ratifikace obchodních dohod EU s Vietnamem a zeměmi Mercosur, dokončení obchodních jednání s Austrálií a Novým Zélandem, nový start jednání s USA a mnoho dalšího,“ uvedl europoslanec, který byl rovněž v nedávných eurovolbách lídrem konzervativní frakce ECR, a tedy jejím kandidátem na předsedu Evropské komise.

Dlabajová se stala místopředsedkyní ve vlivném výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT), na kterém se kromě jiného v minulém volebním období opakovaně probíraly otázky možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. „Toho, že mě kolegové potvrdili jako místopředsedkyni výboru pro rozpočtovou kontrolu, si velmi vážím. Beru to jako ocenění mé práce (v předešlém volebním období),“ sdělila Dlabajová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdechovský zatím neprošel, volit se bude znovu příští týden

Zvolen naopak nebyl Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se ucházel o místopředsednickou funkci ve výboru pro zaměstnanost a sociální věci. Volba ale byla odložena na příští týden poté, co jako předsedkyně výboru neprošla kandidátka ECR a někdejší polská premiérka Beata Szydlová (PiS).

Už dopředu totiž liberální frakce Obnova Evropy avizovala, že nepodpoří žádné kandidáty polské PiS i maďarské vládní formace Fidesz, tedy vládních stran v zemích, které mají v EU potíže s kvalitou právního státu. Podle europoslance Zahradila byli podobným způsobem odmítáni i další lidé z protiimigračních formací, třeba ze španělské strany Vox či německé AfD, kandidující na místopředsednické funkce ve výborech EP.

V minulosti byl předsedou stálého výboru europarlamentu z českých europoslanců Miroslav Ouzký (ODS), který v letech 2007 až 2009 šéfoval výboru pro životní prostředí a který byl v letech 2004–2007 i místopředsedou Evropského parlamentu. V roce 2014 se pak předsedou významného výboru pro právní záležitosti stal také lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.