Italský soud rozhodl ve prospěch kapitánky lodě s migranty. Ta se kvůli výhrůžkám ukrývá

Soud v italském Agrigentu v úterý zrušil domácí vězení pro německou kapitánku lodi s uprchlíky Carolou Racketeovou a rozhodl, že kvůli srážce s policejním člunem nebude souzena. Italský ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že od justice čekal tvrdší verdikt, a zároveň slíbil, že Racketeovou nechá co nejdřív vyhostit, protože prý představuje nebezpečí pro národní bezpečnost. Racketeová byla kvůli výhrůžkám převezena na neznámé místo.

„Carole vyhrožovali,“ řekl mluvčí německé neziskové organizace Sea-Watch, pro kterou kapitánka pracuje. „Z toho důvodu jsme ji přemístili na tajné místo,“ dodal.

Žena v sicilském Agrigentu v následujících dnech absolvuje druhý výslech, tentokrát kvůli vyšetřování napomáhání nelegální migraci. Prokuratura z toho důvodu nejméně do 9. července pozastavila příkaz k jejímu vyhoštění.

Racketeová podle soudce dělala svou povinnost

Rozhodnutí sicilského soudce Alessandra Velly Racketeová označila za „velké vítězství solidarity vůči migrantům a proti kriminalizaci těch, kteří jim chtějí pomáhat“. Soudce Vella rozhodl, že kapitánka neporušila zákon, když prolomila námořní blokádu, protože dopravením zachráněných migrantů do přístavu vykonávala svou povinnost chránit lidské životy.

Úterní rozhodnutí soudce podle listu la Repubblica stanovuje zásadní principy, kterými se mohou řídit další neziskové organizace, které se účastní záchranných operací ve Středozemním moři. Například španělská Proactiva Open Arms, italská iniciativa Mediterranea či německá Sea-Eye.

Uzavření přístavů a teritoriálních vod se podle rozsudku na humanitární lodi nedají aplikovat. Plavidla, která zachraňují migranty, totiž nelze podle soudu považovat za ohrožení národní bezpečnosti a kapitán má povinnost zachráněné dopravit do bezpečí. Soudce Vella dodává, že porušení tohoto zákazu je navíc správní přestupek, nikoli trestný čin.

Rozhodnutí přepravit migranty zachráněné u libyjského pobřeží do Itálie bylo podle rozsudku správné, protože ani Libye ani Tunisko se nedají pokládat za bezpečná místa. Kapitán je povinen zachráněné vylodit na takovém místě, kde budou respektována jejich práva.

Co se týče kolize s policejním člunem, soudce ji jednak vyhodnotil jako neúmyslnou, a navíc konstatoval, že plavidlo lze považovat za válečné, jen když operuje mimo teritoriální vody. Incident tedy nelze trestat na základě plavebního zákona.

Hrozba deseti let

Za to, že Racketeová při vplutí do přístavu podle italské strany přimáčkla k přístavní hrázi policejní člun a ohrozila životy čtyř členů jeho posádky, jí hrozilo deset let vězení. 

Jednatřicetiletá kapitánka lodi Sea-Watch 3 se čtyřiceti zachráněnými migranty na palubě v noci na sobotu zakotvila po více než dvou týdnech čekání na moři bez povolení do přístavu na italském ostrově Lampedusa. Italské úřady ji poté zadržely, uvalily na ní domácí vězení a plavidlo zabavily. Právníci organizace Sea-Watch zvažují, že se proti zabavení lodi odvolají. 

Případ vyvolal v Německu silnou odezvu mezi politiky, podle nichž zachraňování životů nemůže být kriminalizováno, i mezi veřejností, která po výzvě dvojice televizních osobností na její podporu poslala už přes 945 tisíc eur (24 milionů korun). Podobná italská sbírka přinesla dosud přes 438 tisíc eur (11,1 milionu korun).