Poláci se drží alkoholu, mají rádi „opičky“. Malé lahve, které se vejdou do kapsy

Události: V Polsku roste spotřeba alkoholu (zdroj: ČT24)

V Polsku znovu roste spotřeba alkoholu. Ještě před deseti lety připadalo na hlavu osm litrů čistého alkoholu, loni to bylo jedenáct. Podle odborníků za tento trend mohou nízké ceny nebo snadná dostupnost nápojů. Mimořádné popularitě se v poslední době těší malé lahve s tvrdým alkoholem, takzvané opičky. Ročně se jich v Polsku prodá miliarda.

Terapeut Bohdan Woronowicz patří k průkopníkům protialkoholní léčby v Polsku. Po čtyřiceti letech práce sleduje, jak se počty závislých vrací na úroveň z 80. let. Teší ho alespoň to, že se víc lidí chce léčit. Že se o problému nemlčí. „Společnost je teď uvědomělejší. Je stále víc lidí, kteří si s alkoholismem poradili a kteří se o tom nestydí mluvit na veřejnosti,“ uvedl Woronowicz.

Největší starosti lékařům dělá rostoucí popularita malých lahví tvrdého alkoholu. Většinou s jedním či dvěma decilitry ochucené nebo čisté vodky. Lidově se jim říká opičky. Denně si je koupí tři miliony Poláků, před prací i po ní.

„Kupují je stejně tak ženy, jako muži. Různého věku i různého postavení,“ uvedl prodavač Jacek Rutkowski. „Takovou malou lahvičku je jednoduché schovat do kapsy, tašky, dámské kabelky a nepozorovaně se napít,“ vysvětluje Woronowicz.

Obchodů, kde se prodává i alkohol, je Polsko plné, v přepočtu jeden na 275 obyvatel. Snadná dostupnost patří podle odborníků vedle časté reklamy k hlavním příčinám rostoucí spotřeby. „Pijeme víc. Především proto, že máme víc peněz v peněženkách, jsme bohatší a ceny alkoholu zůstaly na stejné úrovni jako před deseti lety,“ podotkl bývalý šéf agentury pro boj s alkoholismem Krzysztof Brzózka.

Brzózka taky tvrdí, že když Poláci pijí, mají jediný cíl: opít se. Problémy s alkoholem má podle statistik 17 procent Poláků, což je asi šest a půl milionu lidí. Na následky jeho nadměrného pití každý rok zemře přes 12 tisíc lidí.

Rostoucí spotřeba se odráží i na silnicích. Hlavně při prodloužených víkendech letos policie zastavila o desítky víc opilých řidičů než v minulých letech. A nadměrné pití může i za většinu utonutí. Letos v červnu takhle v Polsku zemřelo na 110 lidí.