Evropská unie možná neuzná ruské pasy vydané na východě Ukrajiny

Evropská unie uvažuje o tom, že společně s dalšími mezinárodními partnery nebude uznávat ruské pasy vydané v rozporu s dohodami z Minsku lidem z ukrajinských regionů ovládaných separatisty a ruskými bojovníky. Dohodnout by se na tom ve čtvrtek mohli šéfové států a vlád zemí evropského bloku, kteří se sejdou v Bruselu na pravidelné červnové schůzce.

V návrhu závěrů summitu, jež má k dispozici agentura ČTK, dává Evropská unie najevo „nejvyšší znepokojení“ z dekretu, kterým na konci dubna ruský prezident Vladimir Putin umožnil urychlené přiznávání ruského občanství lidem z východoukrajinských regionů pod kontrolou ruských a lokálních ozbrojenců.

Kyjev si následně stěžoval v Radě bezpečnosti OSN. Za agresivní krok pak označily Putinovo rozhodnutí Spojené státy a Evropská unie. Například Litva partnery vyzvala právě k tomu, aby takto vydané ruské pasy západní země neuznávaly.

Rozhodnutí ruského prezidenta, který krok zdůvodnil humanitárními ohledy, je podle návrhu závěrů summitu EU proti „duchu a cílům“ dohody z Minsku. Unie podle dokumentu hodlá situaci na východě Ukrajiny dál sledovat a je připravena „zvážit další možnosti“, včetně právě neuznávání pasů. Summit ve čtvrtek také vyzve k urychlené obnově jednání s cílem plně prosadit minské dohody i kroky, které by měly přispět k obnovení důvěry mezi stranami konfliktu.

Summit připomene také výročí sestřelení letu MH17

Červnový summit také připomene, že 17. července to bude pět let od sestřelení letu MH17 nad východem Ukrajiny, které si vyžádalo 298 obětí. Schůzka upozorní, že EU dál plně podporuje veškeré kroky směřující ke zjištění pravdy a zajištění spravedlnosti pro oběti a jejich pozůstalé. Mezinárodní tým vyšetřovatelů zjistil, že letadlo sestřelili ruští vojáci.

Návrh závěrů také opakuje výzvu k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění ukrajinských námořníků, které Rusko už několik měsíců zadržuje po incidentu ve strategické Kerčské úžině oddělující anektovaný poloostrov Krym od ruského území.