Čínský ministr obrany označil zásah na Tchien-an-men před 30 lety za oprávněný

Čínský ministr obrany Wej Feng-che v neděli prohlásil, že krvavý zásah armády proti demonstrantům na pekingském náměstí Nebeského klidu před 30 lety byl „správným“ rozhodnutím, a poukázal na následnou „stabilitu“ země.

V odpovědi na otázku vznesenou po jeho projevu na bezpečnostním fóru v Singapuru označil tento vysoce postavený čínský politik tehdejší několikatýdenní protesty studentů žádajících demokratizaci země za politické „nepokoje“, napsala agentura Reuters. Poukázala při tom na fakt, že se čínští vládní činitelé jen výjimečně vyjadřují k událostem ze 4. června 1989; zmínky o nich jsou v Číně tvrdě cenzurovány.

„Všichni se starají o Tchien-an-men po 30 letech,“ řekl v neděli ministr Wej. „Během těch 30 let Čína pod vedením Komunistické strany prošla mnoha změnami – myslíte, že vláda jednala 4. června nesprávně? Vláda dospěla k závěru rázně ukončit ty nepokoje.“ Vývoj v Číně od roku 1989 ukázal, že vládní akce byly oprávněné, dodal Wej.

Protesty na náměstí Tchien-an-men byly „politickým chaosem, který ústřední vláda potřebovala uklidnit, což byla správná politika,“ řekl ministr obrany. „Díky tomu se Čína těší stabilitě a když ji navštívíte, dokážete pochopit tu část její historie.“

Výročí potlačení studentských protestů z roku 1989 nebude oficiálně připomínat komunistická strana ani vláda.