Francie: Le Penová v eurovolbách porazila Macrona. Překvapil i vzestup zelených

Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové vyhrálo volby do Evropského parlamentu ve Francii. V očekávaném souboji s proevropskou stranou prezidenta Emmanuela Macrona získalo podle předběžných výsledků 23,31 procenta hlasů. Macronova koalice Obroda, jejímž základem je jeho strana Republika v pohybu (REM) je s 22,41 procenty druhá. Výrazně si polepšili zelení, kteří skončili třetí s 13,47 procenty.

Do EP se dostanou ještě kdysi dominantní pravicoví Republikáni, kteří si výrazně pohoršili a získali 8,48 hlasů, či socialisté, kteří překročili šest procent stejně jako levicová strana Nepodrobená Francie (LFI), spřízněná s hnutím žlutých vest.

Le Penová, která v kampani tradičně sázela na protiunijní rétoriku, potvrdila stoupající trend svých preferencí z posledních průzkumů. Macronova strana šla do voleb s ambicí vyhrát v době poznamenané protesty takzvaného hnutí žlutých vest.

Podle Elysejského paláce je prohra s protiunijní stranou zklamáním, nikoli však důvodem pro změnu politiky. S ohledem na současné politické poměry i na výsledky vládních stran v předcházejících evropských volbách je výsledek „čestný“, řekl agentuře Reuters činitel Macronova úřadu.

Le Penové strana vyhrála ve Francii i minulé volby do EP, před pěti lety získala téměř 25 procent a měla náskok pěti bodů před republikány. „Je to vítězství Francouzů opovrhovaných, bitých a urážených Emmanuelem Macronem,“ komentoval dosavadní čísla mluvčí RN Sébastien Chenu. Sama Le Penová označila úspěch za „vítězství lidu, který si s hrdostí a důstojností vzal zpět moc“.

Zelené překvapení

Největším překvapením je podle francouzských médií zřejmě vzestup environmentální strany Evropa Ekologie-Zelení (EELV), která výrazně překročila odhady předvolebních průzkumů.

Její volební lídr Yannick Jadot označil výsledek za součást celoevropské vlny úspěchů zelených stran, které si výrazně polepšily například v Německu či Belgii. „Francouzi také chtějí, aby se ekologie stala ústředním tématem jejich životů,“ řekl v reakci na úspěch své strany Jadot.