Polsko slavilo Den ústavy. Varšava viděla vojenskou přehlídku a Tusk zkritizoval vládu

Události: Poláci slavili Den ústavy (zdroj: ČT24)

Poláci slaví jeden ze svých nejvýznamnějších státních svátků, Den ústavy. Dokument z roku 1791 je označován za první moderní evropskou ústavu a druhou na světě, po té americké. Ve Varšavě proběhla celá řada akcí včetně velké vojenské přehlídky. Na místní univerzitě vystoupil s projevem šéf Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk, který současnému konzervativními kabinetu vzkázal, že ústavu není možné jeden den oslavovat a zbytek roku porušovat.

Polský prezident Andrzej Duda s manželkou
Zdroj: Lidia Mukhamadeeva/ČTK/ZUMA

Den ústavy je pro Poláky každoročně velkou událostí. Dokument starý 228 let ctí jako jeden z pilířů své státnosti, který zároveň potvrzuje, že Polsko je jednou z kolébek demokracie. „Je to náš velký úspěch, který se později stal vzorem pro jiné evropské státy a jiné státy světa,“ uvedl polský prezident Andrzej Duda.

Pravidelná slavnostní přehlídka se letos nesla ještě ve slavnostnějším duchu. S heslem „Silní v aliancích“ jí vláda chtěla připomenout 15 let členství v Evropské unii a dvě dekády v NATO. Po břehu Visly pochodovalo dva tisíce vojáků a projely dvě stovky vozidel – armádních, policejních i záchranářských. Varšavské nebe zaplnily letouny a vrtulníky.

Studio ČT24: Polsko si připomíná Den ústavy (zdroj: ČT24)

Tusk kritizoval vládu, o svých záměrech do budoucna ale neřekl nic

Donald Tusk
Zdroj: Rafal Guz/ČTK/PAP

Ve stejnou dobu, kdy probíhala přehlídka, vystoupil v areálu varšavské univerzity s přednáškou Donald Tusk. Končící šéf Evropské rady se považuje za neoficiálního lídra polské opozice. Předem si vyslechl kritiku, že svátek zneužívá k politickému boji.

„Nemůže to být tak, že ti u moci jednou za rok slaví svátek ústavy a každodenně ji obcházejí,“ prohlásil Tusk, někdejší předseda středové Občanské platformy (PO), která je v současnosti nejsilnější opoziční stranou.

Jednobarevná vláda národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) je u moci od roku 2015. Od té doby PiS ovládla klíčové instituce v zemi včetně justice, centrální banky nebo veřejnoprávních médií. Kvůli změnám v justici vede Evropská komise proti Varšavě řízení kvůli možnému ohrožení právního státu.

Polsko slaví Den ústavy
Zdroj: ČTK/PAP/Radek Pietruszka

V Polsku se spekuluje o Tuskově možném návratu do domácí politiky. Zda o tom uvažuje i sám Donald Tusk, se ale posluchači na varšavské univerzitě nedozvěděli.

„Donald Tusk je politikem, který rád vyhrává. Jestli zjistí, že má šanci vyhrát prezidentské volby, které se budou konat v květnu 2020, jsem si jistý, že do nich půjde,“ očekává novinář deníku Rzeczpospolita Michal Szuldrzyński.

Před prezidentskými volbami ale čekají Polsko ještě dvoje další – tento měsíc evropské a na podzim parlamentní. Právě ty prozradí o rozložení politických sil v zemi více. A až jejich výsledek naznačí, zda bude Tusk chtít za dva roky slavit Den ústavy v roli hlavy státu.