Trump žaluje banky Deutsche Bank a Capital One, aby ukončil „slídění“ ve svých účtech

Šéf Bílého domu Donald Trump se rozhodl zažalovat banky Deutsche Bank a Capital One, aby se jeho finanční záznamy nedostaly k americkým zákonodárcům vyšetřujícím prezidentovy možné prohřešky. Trumpovi právníci mluví o „politickém pronásledování“ hlavy státu. Šéfové vyšetřujících kongresových výborů považují žalobu za neopodstatněnou.

Finanční a zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů vyzvaly dvojici finančních ústavů, aby poskytly údaje o transakcích na účtech Trumpa a jeho rodiny. Snaží se tak získat informace při vyšetřování možného ovlivnění amerických prezidentských voleb ze zahraničí nebo zneužívání prezidentských pravomocí.

Trumpovi právníci tvrdí, že hlavním cílem této snahy není vyšetřit možné zločiny, ale obtěžovat a poškodit prezidenta. Demokraty vedené výbory se podle žaloby snaží „prohrabávat každým detailem jeho osobních financí, jeho podniků a osobními informacemi o prezidentovi a jeho rodině a slídit po jakémkoli materiálu, který mu může politicky uškodit“.

Právníci už podali žalobu jménem Trumpa, jeho dcery Ivanky, synů Donalda a Erika a Trumpovy organizace. Cílem právního kroku je podle amerických médií zneplatnit žádosti výborů o poskytnutí informací.

Šéf Bílého domu nechce se sněmovními vyšetřovateli spolupracovat. Jeho možnou předvolební součinnost s Ruskem zkoumal i úřad FBI, podle závěrů zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera však nenašel důkazy dostatečné pro jeho obvinění. Demokraté ale po možných pochybeních prezidenta pátrají dál.

Nenecháme se zastrašit, vzkazují demokraté

Deutsche Bank zareagovala na žalobu prohlášením, že je připravena poskytnout veškeré informace, které vyšetřovatelé oprávněně požadují.

Předsedové obou výborů Maxine Waltersová a Adam Schiff ve společném prohlášení uvedli, že žaloba nemá opodstatnění a je bez šance na úspěch. „Jako soukromý podnikatel Trump běžně používal svou dobře známou právní obratnost a hrozbu žalob, aby zastrašoval druhé. Nyní ale pozná, že Kongres se nenechá hrozbami odradit od výkonu svých ústavních odpovědností,“ zdůraznili oba demokratičtí politici.