Čína odsoudila k smrti dalšího Kanaďana kvůli drogám. Napětí mezi zeměmi stoupá

Čínský soud udělil trest smrti kanadskému občanovi, který čelil obvinění z výroby a prodeje pervitinu. Je to letos už druhý Kanaďan odsouzený v Číně k nejvyššímu trestu, připomněla agentura Reuters. Případ by mohl dále zvýšit napětí, které mezi oběma zeměmi panuje kvůli zatčení finanční ředitelky a dcery zakladatele čínské společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě.

Podle rozhodnutí soudu byl kanadský občan šéfem skupiny, která vyráběla a prodávala drogy. Spolu s ním byl k trestu smrti odsouzen další obviněný v případu, jehož národnost soudní dokumenty nespecifikovaly.

Soud udělil tresty také dalším devíti lidem, včetně jednoho Američana a čtyř Mexičanů. Podrobnosti o rozsudcích neposkytl. Všech 11 odsouzenců se může proti rozhodnutí odvolat.

Napjaté vztahy mezi Kanadou a Čínou

Mezi Pekingem a Ottawou panují nyní vyhrocené vztahy kvůli zatčení finanční šéfky firmy Huawei Meng Wan-čou. O její zadržení požádaly Spojené státy, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem.

V lednu Čína odsoudila k smrti Roberta Lloyda Schellenberga za pašování drog. Soud mu zpřísnil původní patnáctiletý trest.

Loni v prosinci byli v Číně zadrženi Kanaďané Michael Kovrig a Michael Spavor. Letos v březnu je čínské úřady obvinily z krádeže státního tajemství. Podle řady názorů bylo jejich zadržení odvetným krokem.