Peking přitvrzuje vůči Hongkongu. Chce prosadit vydávání osob k trestnímu stíhání do Číny

Události: Peking prosazuje zákon o vydávání osob k trestnímu stíhání do Číny (zdroj: ČT24)

Peking chce dosáhnout toho, aby bylo možné vydávat občany Hongkongu k trestnímu stíhání do Číny. Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové by obyvatelé bývalé britské kolonie mohli končit před čínskými soudy na základě vykonstruovaných obvinění.

„Zákon o extradici je další z kroků, kterými Peking zasahuje do svobod, jež Hongkongu slíbil. Na významná místa dosazuje lidi loajální komunistické vládě. Teď se snaží obejít nezávislé soudy – poslední jistotu,“ uvedla Šámalová.

Zákon, proti kterému se v Hongkongu protestuje, projednává parlament, kde mají většinu propekingské síly. Část křesel dostávají automaticky bez ohledu na volby. V nich sice uspěli demokraté, ale Peking několika poslancům mandáty vzal.

„Víme, že v Číně nejsou nezávislé soudy ani vláda práva,“ říká Joshua Wong, předseda strany Demosisto a studentský vůdce, který stál v čele Deštníkového hnutí a skončil za to ve vězení.

„Jakmile vás tam (do vězení) dostanou, žádný právník vám nepomůže. Během dvou týdnů se veřejně doznáte na televizní obrazovce,“ říká právník a bývalý poslanec a předseda Demokratické strany Hongkongu Martin Lee.

Protesty vzácně spojují aktivisty s podnikatelskými elitami. Vydání do Číny se bojí všichni. Pamatují, jak policie unesla knihkupce, protože vydávali knihy o prezidentovi, nebo jak si komando odvedlo z luxusního hotelu miliardáře s kanadským pasem.