Naprostá ztráta svobody, popsal prodejce knih čínský žalář. Hongkong je na nohou

Čtyři tisíce lidí vyrazily do ulic Hongkongu protestovat proti „přeshraničním únosům“ knihkupců. O jejich záchranu se zasloužili demonstranti, západní novináři a politici. „Na pět měsíců mě zavřeli v malé místnosti. Dvacet čtyři hodin denně mě šest skupin neustále sledovalo. Ztratil jsem naprostou svobodu,“ vzpomínal na počínání čínských agentů Lam Wing-kee, který říká, že pouze prodával knihy, jež se nelíbily Pekingu.

Čínští policisté drželi pět prodejců dlouhé měsíce ve vězení. Podle aktivistů byl jeden z knihkupců unesen z Thajska, druhý z Hongkongu. Případ vyvolal v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Lam zmizel jako první během své cesty z Hongkongu do Číny. Se zavázanýma očima a v želízkách ho čínští agenti zatkli a odvlekli do vězení, kde ho kontrolovali i při mytí zubů.

Osvobozený hongkongský knihkupec popsal únos čínskými agenty (zdroj: ČT24)

V knihkupectví Causway Bay Books totiž, stejně jako ostatní prodejci prodával literaturu, která není v kontinentální Číně k dostání – kritické životopisy současných politiků včetně prezidenta Si Ťin-pchinga nebo investigativní studie.

„Lam Wing-kee je čínský občan. Porušil čínské právo na čínském území. Příslušné orgány pak samozřejmě mají právo s ním zacházet v souladu se zákonem,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-Jing. Čínští cenzoři zakázali médiím o únosech informovat, uvedl britský Guardian.

Lam měl čínským úřadům výměnou za propuštění přinést seznamy svých čínských kupujících, což odmítá. Na svobodě jsou už čtyři knihkupci. Někteří z nich předtím vystoupili v mediích, kde se pod tlakem přiznali k nejrůznějším činům.

Únosy vyvolaly v Hongkongu vlnu odporu. „Chraňme svobodu tisku a svobodu slova,“ skandovali účastníci sobotního pochodu, kteří požadovali propuštění posledního prodejce knih, jenž nadále zůstává ve vazbě v Číně. Dotyčný, uváděný jako Gui Minhai, má i švédské občanství.

Už v pátek se zhruba stovka aktivistů zúčastnila protestního pochodu k čínskému
styčnému úřadu v Hongkongu.

Vydáno pod