Vůdce „deštníkové revoluce“ dostal další trest vězení

Hongkongský prodemokratický aktivista Joshua Wong dostal druhý trest odnětí svobody za svou roli v prodemokratických protestech v roce 2014. Ve vězení si má odpykat tři měsíce. Podle listu South China Morning Post právníci požádali soud, aby byl Wong propuštěn na kauci a případ je zatím v stádiu odvolání. Spolu s Wongem bylo odsouzeno několik dalších aktivistů, včetně Lestera Shuma.

Loni v srpnu nastoupil jednadvacetiletý Wong k výkonu šestiměsíčního trestu poté, co byl na základě jiné obžaloby odsouzen za nezákonné shromažďování. Nejvyšší hongkongský soud ale nakonec rozhodl, že bude propuštěn na kauci a o případu rozhodne později.

Wong byl v září 2014 vůdčím představitelem protestů přezdívaných „deštníková revoluce“. Převážně mladí demonstranti během nich po 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017.

Demonstrace v Hongkongu
Zdroj: Reuters

Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda, která nad někdejší britskou kolonií znovu převzala správu v roce 1997. Na vrcholu protestních akcí bylo v ulicích až 100 tisíc lidí. Policie proti nim zasahovala slzným plynem a řadu aktivistů zatkla.

Vydáno pod