Hongkongští poslanci odmítli slíbit věrnost Číně, Peking je zbavil funkcí

Peking provedl vůbec největší zásah do svobod Hongkongu od jeho přechodu pod čínskou správu před téměř dvaceti lety. Zbavil křesel dva demokraticky zvolené poslance místního parlamentu za to, že mu při skládání přísahy odmítli slíbit oddanost. V Hongkongu kvůli tomu vyšly do ulic tisíce lidí.

Poslanci Baggio Leung a Yau Wai-ching zvolení za radikální stranu Youngspiration skládali přísahu opakovaně, pokaždé ale pozměnili slova, popřípadě přišli s transparenty s nápisy „Hongkong není Čína“. Při přísaze kromě toho záměrně vyslovovali slovo Čína tak, že připomínalo starý japonský název pro tuto zemi, který bývá považován za hanlivý. Yau prý použila i vulgarismus.

Jejich případem se měl zabývat hongkongský soud a oba zvolené poslance potrestat podle místních zákonů. Do kauzy se ale vložil čínský parlament a muže i ženu prosazující nezávislost Hongkongu z regionálního parlamentu vyloučil. 

Propekingský vůdce Hongkongu Leung Čchun-jing slíbil, že „hongkongská vláda bude plně realizovat rozhodnutí čínského parlamentu“. „Vědomě porušili obsah a postup přísahy. Slovy a skutky dokonce urazili zemi a čínský lid,“ podotkl.

Stálý výbor Všečínského shromáždění lidových zástupců konstatoval, že se zákonodárci z funkcí sami diskvalifikovali, když odmítli slíbit věrnost Pekingu, což požaduje i hongkongská ústava.

Interpretace hongkongské ústavy komunistickou stranou Číně umožňuje zneužívat situaci ve vlastní prospěch a vyvíjet tlak na občany Hongkongu.
Yau Wai-ching
poslankyně podporující nezávislost Hongkongu

Dvojice se dostala do parlamentu po zářijových parlamentních volbách, které byly prvním hlasováním od předloňských demonstrací. Ty v době svého vrcholu přitáhly do ulic sto tisíc lidí a byly největším vzbouřením proti vládě v Pekingu za poslední desetiletí.

Události: Hongkong se bouří proti zásahu Pekingu do místní politiky (zdroj: ČT24)

Velká Británie předala Hongkong Číně v roce 1997. Po přechodu měl být zaručen princip „jedna země, dva systémy“. Hongkongu měl zajistit rozsáhlou autonomii, včetně soudních svobod a vlastní ústavy, takzvaného Základního zákona.

Proti nynějšímu zásahu Pekingu vyšlo do hongkongských ulic kolem čtyř tisíc lidí. „Tento incident ukazuje, že Základní zákon je špatným předpisem a může být Komunistickou stranou Číny měněn podle libosti,“ uvedl Joshua Wong, který byl před dvěma lety hlavní tváří takzvané deštníkové revoluce.

Británie vyjádřila nad krokem čínského parlamentu znepokojení. „Vyzýváme čínskou a hongkongskou vládu a všechny zvolené politiky v Hongkongu, aby se zdrželi projevů, které vyvolávají obavy a podkopávají důvěru v princip 'jedna země, dva systémy',“ uvedla mluvčí britského ministerstva zahraničí.