Hongkong zažil největší nepokoje za posledních 17 let

Hongkong – Demonstrace, které poslední týden probíhají v Hongkongu, podle městské výkonné rady zeslábly. Vláda proto v pondělí v poledne stáhla pořádkovou policii. O víkendu se přitom situace vyostřila, demonstrace za zachování demokracie v Hongkongu vedly k násilným střetům s policií, objevily se také informace, že se policie chystá použít gumové projektily a hrozí i zásah armády. To však vláda popřela. Nepokoje tisíců lidí v Hongkongu jsou největší za posledních 17 let.

Hongkongská vláda oznámila v pondělí, že stahuje jednotky pořádkové policie, protože se demonstrace v ulicích zklidnily. Rozhodnutí přišlo náhle po třech nocích potyček mezi demonstranty a policií. Vládní mluvčí vyzval zbylé demonstranty, aby se v klidu rozešli. Ještě ráno přitom byla situace podstatně více napjatá.

Proti tisícům demonstrantů zatím použila hongkongská policie obušky, pepřový sprej a v neděli také slzný plyn – ten podle agentury Reuters nasadila poprvé od roku 2005. Někteří organizátoři protestů potom doporučili účastníkům, aby se stáhli z centra města v obavě, že se policie chystá použít gumové projektily. To popřel předseda výkonné rady Hongkongu Leung Čchun-jing stejně jako informace o chystaném zásahu čínské armády.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: „To, co se děje tady v Hongkongu, by v Pekingu bylo naprosto nepředstavitelné. Tady protestují desetitisíce lidí, kdežto v Pekingu by stačilo, aby vyšel na ulici protestovat jeden nebo dva lidé a okamžitě by je zatkla čínská policie. Takže se domnívám, že to čínská vláda nebude tolerovat věčně a obávám se, že to neskončí dobře.“

Sinoložka Olga Lomová: „Protestují zejména mladí lidé, jsou jakousi tažnou silou toho hnutí, ale je to trošku zkreslující, protože se k nim přidává spousta dalších lidí, těch tzv. usedlejších, od kterých by se třeba takové spontánní jednání nečekalo.“

„Doufám, že veřejnost zůstane v klidu. Nenechte se zmást fámami. Policie se bude snažit udržet veřejný pořádek, plynulou dopravu a bezpečnost. Při výkonu svých povinností bude postupovat s maximální zdrženlivostí,“ řekl Leung.

Účastníky protestů stažení jednotek pořádkové policie překvapilo, čekají však, že se situace již nezmění. „Zase to bude násilné, protože nás tady hongkongská vláda nebude chtít nechat,“ řekla osmnáctiletá demonstrantka Nicola Cheung.

Policie odvádí demonstrujícího studenta od sídla vlády
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Yu

Nepokoje v Hongkongu jsou již nyní nejrozsáhlejší od roku 1997, kdy Velká Británie předala správu nad svou bývalou kolonií Číně. Policie v neděli zablokovala přístup k areálu vlády, demonstranti na mnoha místech stavěli barikády a zásahovým jednotkám vzdorovali. Nadále blokují nejen vládní, ale i finanční čtvrť a některé důležité dopravní tepny a ignorují výzvy úřadů, podle nichž jsou demonstrace nezákonné.

Demonstrace vypukly před týdnem kvůli rozhodnutí Pekingu regulovat hongkongské volby v roce 2017. Čínská vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor, a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou jen dva či tři uchazeči. Prodemokratičtí aktivisté chtějí, aby volby v roce 2017 byly plně demokratické a v ulicích své požadavky prosazují už týden.

Nepokoje mají vliv i na obchod. Hongkongská burza dnes zahájila obchodování poklesem o více než jedno procento a dostala se na dvouměsíční minimum. Některé banky na území Hongkongu preventivně uzavřely své pobočky.