První dáma venezuelské opozice učarovala Trumpovi. Novinářku Rosalesovou vyburcovala smrt otce

Manželka vůdce venezuelské opozice učarovala i Trumpovi (zdroj: ČT24)

Dočasná první dáma Venezuely se v Bílém domě setkala s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a viceprezidentem Mikem Pencem. Šestadvacetiletá novinářka a politička Fabiana Rosalesová se přednedávnem vydala na turné po Latinské Americe, kde hledá další podporu pro svého manžela Juana Guaidóa. Z ženy, která dosud doprovázela svého muže po mítincích ve Venezuele, se stala zdatná diplomatka.

Svět zná Rosalesovou hlavně z pódií po boku manžela, za změnu ve své zemi ale začala bojovat mnohem dřív. Rozhodující chvíle nastala v roce 2013. Tehdy třiadvacetileté novinářce zemřel kvůli nedostatku léků otec. „Člověk se cítí bezmocně, já jsem se snažila bolest přetavit v chuť, která mě požene dál. Když člověk získá svou víru zpět, je těžké, aby vás znovu zlomili,“ míní Rosalesová.

Sociální sítě jako brána k Venezuelanům

Práci televizní moderátorky proto vyměnila za politiku. Vlivná influencerka burcuje ostatní pomocí Twitteru nebo Instagramu. Jen tam ji sleduje přes půl milionu lidí. „Naším cílem je zanechat naší dceři svobodnou zemi. Chci, aby má dcera byla v této zemi šťastná a jednou mi řekla: děkuju ti za ten dar,“ zdůraznila Rosalesová.

V osmiminutovém politickém manifestu se profiluje jako obyčejný občan toužící po změně a vyhýbá se přímým útokům na vládnoucí garnituru. Jméno prezidenta Nicoláse Madura nezazní ani jednou. „Myslím si, že tento stát znovu ožil. Řekl si: mám toho dost. A znovu ožil. Znovu má naději. Vrátil se na správnou cestu,“ prohlásila Rosalesová.

Fabiana Rosalesová s Juanem Guaidóem
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Svůj kapitál a mladistvou energii spojila Rosalesová s elánem svého o deset let staršího muže, kterého poznala v parlamentu. Jako manželka, která mu porodila dceru, dodává jeho slovům věrohodnost a lidskost, čímž zvyšuje jeho politický kredit.

Podpořit emigranty i vazby s politiky

První dáma venezuelské opozice se nedávno vydala za emigranty v Peru, kterým přivezla naději na brzký návrat do vlasti. Tu už opustily více než tři miliony lidí. „Máte si přichystat malé, lehké kufry. Protože až se vrátíte domů, bude ve Venezuele dostatek jídla, dostatek léků,“ vzkázala uprchlíkům.

Jako dočasná první dáma aktivně převzala iniciativu v diplomacii. V okolních státech hledá podporu pro svého manžela, který čelí sílícímu tlaku vládního režimu.

Fabiana Rosalesová s Donaldem Trumpem
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Do Caracasu o víkendu přiletělo na Madurovo pozvání sto ruských vojáků – včetně jednoho z nejvyšších mužů armády, náčelníka štábu pozemních sil Vasilije Tonkoškurova. „My se snažíme o mírové řešení. Jsem si jistá, že mezinárodní společenství nás bude dál podporovat v našem boji za demokracii,“ uvedla Rosalesová.

Po návštěvě Chile a Peru zamířila za největším advokátem venezuelské opozice – Spojenými státy. Po setkání s prezidentem Trumpem a viceprezidentem Pencem v Bílém domě ji ve čtvrtek přijme další šarmantní dáma – Melania Trumpová.