Řidič původem ze Senegalu v Itálii unesl autobus s 51 dětmi, zastavily ho až zátarasy

Sedmačtyřicetiletý muž původem ze Senegalu v Itálii unesl školní autobus. V tu chvíli v něm bylo 51 dětí. Řidič podle zpravodajské stanice BBC vyhrožoval, že nikdo uvnitř nepřežije. Podle svědků vykřikoval, že jde o protest proti umírání uprchlíků ve Středomoří. Policii se muže následně podařilo zadržet a děti osvobodit.

Autobus měl děti odvézt ze školy na tělocvik. Řidič však náhle změnil trasu a zamířil směrem k milánskému letišti, podle svědků pasažérům vyhrožoval nožem a zabitím. Některé děti svázal.

Jednomu z chlapců se podařilo zavolat rodičům, kteří zalarmovali policii. Ta pomocí zátarasů z aut autobus zastavila, rozbila okna a všech 51 dětí dostala z autobusu ven. Některé děti po utrpěném šoku skončily v péči lékařů, ale nikdo nebyl vážně zraněn.

Řidič stihl okolo vozu rozlít benzin a zapálit jej. „Křičel: Zamezte umírání lidí na moři, nebo se odehraje masakr,“ uvedl mluvčí policie Marco Palmieri.

„Podstupoval pravidelné testy jako všichni naši řidiči, rutinní zdravotní prohlídky, hodnocení – a tak dále. Nikdy neprojevoval žádné znaky nestability. Je nám této situace velmi líto,“ uvedl Corrado Bianchessi, zástupce autobusové společnosti Autoguidovie, pro kterou řidič pracoval.

Jedna z dívek popsala, že muž obviňoval ze smrti migrantů na moři italského ministra vnitra Mattea Salviniho a vicepremiéra a šéfa protestního Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia. Podle OSN jen loni zemřelo ve Středozemním moři při pokusu dostat se do Evropy zhruba 2300 migrantů.