Itálie urychlí vyhošťování. Současně přišla o povolení loď Aquarius 2, která zachraňovala migranty

Události: Itálie přitvrzuje migrační politiku (zdroj: ČT24)

Italská vláda usnadnila vyhoštění cizinců, kteří se v zemi dopustili těžkého zločinu. Schválila také nařízení, které zapovídá žádat o azyl lidem obviněným z prodeje drog. Opatření teď bude schvalovat parlament. Loď Aquarius 2, která zachraňuje lidi ve Středozemním moři a vozí je do Evropy, mezitím přišla o právo plout pod panamskou vlajkou, což jí po příštím zakotvení znemožňuje znovu vyplout.

Lidé, kteří v Itálii požádají o azyl a dopustí se vážného zločinu jako například napadení nebo znásilnění, by mohli být deportováni rychleji než dosud. Vyplývá to z opatření, které v pondělí schválila italská vláda. Zatím mohli být vyhoštěni až po zdlouhavém odvolacím procesu, podle novely by to bylo možné už po pravomocném rozsudku.

Italský ministr vnitra ze strany Liga Matteo Salvini označil toto opatření za „krok k bezpečnější Itálii“. Pokusí se o tom přesvědčit i parlament, který musí normu schválit. Součástí vládního návrhu je také automatické zamítnutí žádosti o azyl, pokud je žadatel obviněn z prodeje drog.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zmíněné zločiny jsou jen příklady neoficiálně uvedené médii. Vláda totiž nezveřejnila úplný text dekretu. Je však známo, že počítá se zrušením žádosti o azyl, pokud se ten, kdo ji podal, ukáže jako „nebezpečný společnosti, anebo bude odsouzen“. Bude rozšířena paleta zločinů, za jejichž spáchání půjde odejmout status uprchlíka, nebo italské občanství. To případně půjde odejmout jakémukoli cizinci, který bude odsouzen za terorismus.

Povolení k pobytu z humanitárních důvodů, které v minulých letech dostalo 25 procent běženců, bude nově jen výjimečnou možností. Povolení k pobytu z humanitárních důvodů se v Itálii uděluje těm, kteří sice nesplňují status uprchlíka nebo status podpůrné ochrany podle ženevské konvence, ale ocitli by se v nebezpečí, pokud by byli vráceni do země původu, vysvětlil server The Local.

Nejistota na moři

Neziskové organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée mezitím uvedly, že jejich loď Aquarius 2 už nemůže plout pod panamskou vlajkou. To znamená, že jakmile přistane, musí panamskou námořní vlajku stáhnout a bez jiné vlajky nemůže znovu vyplout, napsal zpravodajský server BBC.

Aquarius 2 je poslední nevládní loď, která se ve Středomoří podílí na pátracích a záchranných operacích. Její provozovatelé tvrdí, že Panama zbavila loď registrace pod „neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády“. Panama odejmutí registrace odůvodnila tím, že loď „nerespektuje mezinárodní právní postupy“, které se týkají záchrany migrantů ve Středozemním moři.

„Toto oznámení (zbavení registrace) odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodního hrobu. Zasazuje vážnou ránu humanitární misi záchrany životů lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří,“ uvedly organizace MSF a SOS Méditerranée. Na palubě plavidla se nyní podle dvojice neziskových organizací nachází 58 migrantů ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy.

Salvini popřel, že by Italové na Panamu tlačili. Ministr je dlouhodobě znám kritikou její činnosti. „Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi ,Aquarius 2‘, která se tak znovu stává ,lodí duchů‘, libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes 200 migrantů,“ napsal na Facebooku s jasným odkazem na to, jak by podle něj záchrana migrantů měla vypadat.