Nová studená válka? Spíš jen nová éra, říká Lavrov po vypovězení raketové smlouvy

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si nemyslí, že s koncem smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) začne nová studená válka. Svět podle něj vstoupil do nové éry, kterou charakterizuje snaha Spojených států zbavit se odzbrojovacích smluv.

Smlouvu INF minulý týden vypověděly Spojené státy a stejný krok v reakci oznámilo i Rusko. „Začala nová éra, která je charakteristická tím, že Spojené státy posílají na smetiště celý systém kontroly nad zbrojením. Je to smutné,“ řekl podle agentury TASS Lavrov před studenty kyrgyzsko-ruské univerzity v Biškeku.

„Nesnažíme se rozpoutat závody ve zbrojení, to řekl prezident (Vladimir Putin) jasně. Ale samozřejmě budeme reagovat vojenskými a technickými prostředky na hrozby, které vzniknou odstoupením USA od smlouvy INF a v důsledku jejich (amerických) plánů vytvořit jadernou munici o malé síle, což podle názoru všech expertů na Západě, v Rusku a dalších zemích prudce sníží práh pro nasazení jaderných zbraní. Tato opatření budeme přijímat v rámci prostředků, které už jsou v rozpočtu ministerstva obrany,“ upozornil ruský ministr.

Spojené státy tvrdí, že Moskva smlouvu INF, která platila od roku 1987, porušuje. USA ji proto vypověděly. Krokem Washingtonu začala půlroční výpovědní lhůta, během níž je možné ještě o osudu dohody jednat.

Kreml tvrdí, že Rusko ujednání neporušuje. Moskva podle ruského prezidenta Vladimira Putina nehodlá rozmístit v Evropě ani ve světě žádné rakety, pokud tak neučiní Spojené státy. Nicméně nařídil ministrovi obrany, aby začal s vývojem zakázaných druhů raket, které smlouva INF nepovolovala.

Moskva: Za zánik smlouvy je odpovědné NATO

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí obvinilo Severoatlantickou alianci, že pomáhá Spojeným státům zničit systém kontroly nad zbrojením a že také nese přímou odpovědnost za zánik smlouvy INF.

„V Alianci se zcela a úplně přizpůsobili politice Washingtonu, zaměřené na definitivní rozbití velice pracně a po mnoho let vytvářeného systému kontroly nad zbrojením. Rozpad smlouvy INF bude mít těžké a dalekosáhlé dopady pro celou konstrukci evropské bezpečnosti, včetně spojenců USA v Evropě,“ uvádí se v prohlášení, které vydala ruská diplomacie.

Moskva vyčetla Alianci, že nebyla ochotna jednat o odpalovacích zařízeních protiraketových střel, již umístěných v Rumunsku a budovaných v Polsku jako součást protiraketové obrany. Tato zařízení podle tvrzení Moskvy porušují smlouvu INF. NATO tak podle dokumentu rovněž nese „přímou zodpovědnost“ za podvracení smlouvy.