USA odstupují od klíčové raketové smlouvy s Ruskem, Putin svolal bezpečnostní radu

Události: USA odstupují od raketové smlouvy, Rusko si vyhrazuje právo na odvetnou reakci (zdroj: ČT24)

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty. Pentagon Moskvu obviňuje, že výrobou nové rakety smlouvu porušilo, což Moskva popírá. Podle sdělení Kremlu prezident Vladimir Putin kvůli oznámení USA svolal bezpečnostní radu státu. Spojenci z NATO Washington podpořili. Moskva si vyhradila právo na odvetnou reakci.

Smlouva uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů. Washington z jejího porušování Moskvu obviňuje od roku 2014, hrozby o vypovězení smlouvy sílily od loňského roku.

Půlroční prostor pro debatu, Trump chce ověřitelnou dohodu

Oznámení o vypovězení smlouvy spouští výpovědní lhůtu dlouhou šest měsíců, kdy je možné o osudu dohody dále jednat. Trump v pátek obvinil Rusko, že „příliš dlouho a beztrestně“ smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému. Spojenci USA v NATO podle prezidenta vypovězení smlouvy „plně podporují“.

„Nemůžeme být jedinou zemí na světě, která je smlouvou jednostranně vázána… Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Trump v dokumentu zdůraznil, že USA zůstávají věrny takové kontrole zbrojení, která je ověřitelná a vynutitelná. „Jsme připraveni zahájit s Ruskem jednání a dosáhnout těchto cílů. Jakmile se to stane, (jsme připraveni) navázat, možná vůbec poprvé, vynikající spolupráci na hospodářské, obchodní, politické a vojenské úrovni. Bude to fantastické pro Rusko a Spojené státy a skvělé pro celý svět,“ stojí v prohlášení. 

Moskva obvinění popírá s tím, že dolet nové rakety SSC-8 (v Rusku označované Novator 9M729) ustanovení smlouvy neporušuje. Kreml dal najevo, že dohodu nechce porušovat, i když od ní USA odstoupí.

Pompeo k odstoupení USA od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (zdroj: ČT24)

INF porušují USA, tvrdí Moskva

Ruští generálové tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů. Oznámení Spojených států o údajných ruských prohřešcích má podle ruské diplomacie odůvodnit fakt, že USA chtějí dohodu jednostranně vypovědět.

Pentagon sám podle Moskvy smlouvu porušuje rozmisťováním systémů protiraketové obrany ve východní Evropě a východní Asii, které se prý snadno mohou stát nástrojem útoku s použitím raket zakázaného doletu.

Krok USA kritizoval v pátek náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Americké výhrady znovu popřel s tím, že „starty raket na vzdálenost, kterou smlouva zakazuje, se v Rusku nikdy neuskutečnily“. Ruská strana podle Rjabkova nikdy nebude tou první, která zahájí nové závody ve zbrojení.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dodala, že Moskva si vyhrazuje právo na odvetnou reakci a opatření. Odstoupení USA od smlouvy podle ní nesouvisí s Ruskem, ale s americkou strategií vyvázat se ze závazků v různých oblastech.

„Sama skutečnost, že USA si od počátku vybraly jazyk ultimát, přestože dobře vědí, že Rusko takový tón v jednáních nestrpí, potvrzuje, že se nikdo nechystá se domluvit,“ usoudil šéf zahraničního výrobu horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. Podle něj se USA rozhodly „dorazit“ nejdůležitější článek v kontrole nad zbrojením a Západ si už zvykl omlouvat své vlastní činy všemožným obviňováním druhých.

Horizont ČT24: USA odstoupí od smlouvy INF (zdroj: ČT24)

Připravme se na svět bez smlouvy, zní z NATO

„Uděláme vše pro to, abychom šestiměsíčního okna využili k dalším rozhovorům,“ reagovala německá kancléřka Angela Merkelová. „Je jasné, že Rusko smlouvu porušilo… Důležité je udržet dialog v chodu,“ dodala.

Mluvčí NATO Oana Lungescuová ve čtvrtek upozornila, že neexistují známky toho, že by Rusko hodlalo smlouvu dodržovat. „Musíme se tak připravit na svět bez INF,“ konstatovala.

„Spojené státy k tomuto kroku přistoupily v reakci na významné ohrožení euroatlantické bezpečnosti, které představují tajné ruské testy, výroba a rozmístění systémů řízených střel s plochou dráhou letu. Spojenci tento krok plně podporují,“ uvedla v pátek Severoatlantická rada, v níž zasedají zástupci členských zemí Aliance.

„Jestliže Rusko nebude ctít své závazky plynoucí z INF skrze ověřitelné zničení všech svých systémů 9M729, … odpovědnost za zmaření dohody bude výhradně na straně Ruska,“ uvádí vedení NATO. Severoatlantická rada podle prohlášení nadále usiluje o konstruktivní vztah s Moskvou, „pakliže to kroky Ruska umožní“.

V minulých týdnech se uskutečnilo několik rusko-amerických konzultací, které měly hrozící konec smlouvy INF odvrátit. Jednání v Ženevě v polovině ledna ani v Pekingu v minulých dnech ale žádný pokrok nepřineslo. Podle prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova naopak jen prohloubilo ovzduší vzájemné nedůvěry.

Rusko rozumí jen řeči síly, v Evropě by měly být americké rakety, tvrdí polský ministr

Jaký bude další vývoj, pokud smlouva INF skutečně skončí, není zatím podle západních expertů jasné. Někteří očekávají, že USA na rozmisťování ruských raket SSC-8 odpoví posílením svého raketového arzenálu v Evropě. Spojené státy nyní na evropském kontinentu žádné rakety s jadernými hlavicemi nemají.

Půlroční lhůta do definitivního vypovězení, která je zřejmě poslední šancí na záchranu dohody, podle převažujícího mínění řešení nepřinese. 

Pro rozmístění amerických raket s jadernými hlavicemi v Evropě se už vyslovil šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz. „Je v našem evropském zájmu, aby na kontinentu byli američtí vojáci a rakety s jadernými hlavicemi,“ řekl polský ministr v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel.

Czaputowicz nevyloučil, že by jaderné zbraně Severoatlantické aliance mohly být v budoucnu i v Polsku. „Vůbec to nechceme, ale vše závisí na tom, jak se bude chovat Rusko v budoucnu, zda bude pokračovat v agresivní politice zbrojení. NATO se musí rozhodnout jako společenství,“ řekl. Rusko podle něj rozumí jen řeči síly.